To nie tak, że gdy ogarnie mnie szaleństwo na jeden temat, np. kuchnia turecka to żywimy się wyłącznie tym. O nie! Dzisiaj miałam ochotę na szpinak, bo bardzo lubię i zrobiłam makaron ze szpinakiem.
W szafce miałam zapomniany makaron "Pantacce" - to takie romby z falbankami. :) Świetnie nadawał się na szybki obiad szpinakowy.
Porcja: 2-3 osoby
Składniki:
ok. 250 g makaronu (przed ugotowaniem), najlepiej takiego grubszego
2 łyżki oliwy
300-400 g mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku, posypane solą i ładnie posiekane
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
2 łyżeczki posiekanego koperku
200 - 250 ml creme freiche lub gęstej tłustej śmietany
starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Ugotować makaron.
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać czosnek i podsmażyć około 3 minut, uważać aby nie zbrązowiał. Dodać szpinak. Podsmażyć chwilkę wraz z czosnkiem mieszając. Dodać przyprawy i smażyć około 3-5 minut. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Odsączony makaron dodać do patelni i całość delikatnie wymieszać.
Podawać posypując parmezanem. I tyle. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz