W każdym razie cukinia na pewno się nie zmarnuje, bo już trzy sztuki wykorzystałam do tego irańskiego omletu. Jednak najpierw przeszukałam dostępne źródła pod hasłem "cukinia". Ten przepis znalazłam w "The complete Middle East Cookbook" Tess Mallos.Oryginalna nazwa tej potrawy to "Kukuye Kadou". :)
Składniki:
1 duża cebula, ładnie posiekana
3-5 cukinie, pokrojone w plastry o grubości około 5 mm
0,25 szklanki ghee
1 łyżeczka kurkumy
ok. 1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
6 jajek
dodatkowo 1 łyżka ghee lub oliwy (do pieczenia)
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z 0,25 szklanki ghee i zeszklić na niej cebulę. Dodać cukinię i smażyć około 15 minut do czasu aż cukinia zmieni kolor na jasno-brązowy i większość wody odparuje.
Zdjąć patelnię z ognia. Dodać kurkumę, sól, pieprz oraz cukier. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość.Odstawić na bok do ostygnięcia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
W większej misce ubić lekko jajka i dodaćdo do nich cukinię.
Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować rozpuszczonym masłem ghee. Wylać cukinię z jajkami do formy i piec około 30 minut aż wierzch będzie złoto-brązowy.
Podawać z jogurtem i/lub sałatą.
Smacznego!
Ciekawie się zapowiada ten omlet!
OdpowiedzUsuńfantastyczne...cukinia i tumeric...mniam!
OdpowiedzUsuń