Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem białe szparagi z pistacjami i sokiem z cytryny.
Bardzo fajne połączenie, szczególnie dla podniebień lubiących kuchnię grecką w której króluje cytryna. Jednak danie to greckie raczej nie jest, bo przepis skonstruowany został metodą prób i błędów szparagowych. :)
Porcja dla 2 osób
Składniki:
pół kilograma białych szparagów
pół cytryny, skórka z niej otarta i wyciśnięty sok
4 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz i sól
4 łyżki posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Obrać białe szparagi, odciąć końcówki i ugotować. Czas gotowania uzależniony jest od długości i grubości szparagów.
Wymieszać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i posiekanych pistacji.
I tyle. Podawać ze szparagami.
Smacznego!
Swietny pomysl Alicjo! Postaram sie po niedzieli wyprobowac, tyle ze z zielonymi szparagami raczej. Niech zyje wiosna ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i milej niedzieli zycze!
Ja pistacje biorę we wszystkim, a jak są w towarzystwie szparagów - to w ogóle wysiadam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :) Może wreszcie się przekonam do szparagów ;)
OdpowiedzUsuń