Porcja dla 2 - 3 osób
Składniki:
250 g makaronu do spaghetti, dość grube nitki najlepiej, ja użyłam rewelacyjnego makaronu, który kupiłam w Lidl, mianowicie Pici Toscani (click!) 200 - 300 g białego sera o jednolitej konsystencji, np. serek typu Philadelphia, lub śmietankowy serek do wypieków też się nadaje 1 - 2 duże cukinie przekrojone najpierw wzdłuż na pół, a później w plasterki 3 łyżki pestek z dynii prażonych na suchej patelni 2 łyżki słonecznika prażonego również na sucho 2 średnie cebule ładnie posiekane 6-8 ząbków czosnku pokrojonego w cieńkie plasterki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii sól czarny pieprz cayenne |
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać cukinię. Smażyć dłuższą chwilę, często mieszając.
Gdy cukinia zmięknie to zestawić patelnię z ognia. Dodać serek, delikatnie wymieszać, dodać bazylię, doprawić solą, pieprzem i cayenne.
Ugotowany makaron odcedzić szybko i przełożyć na patelnię. Dobrze jest gdy makaron nie jest całkowicie suchy, wtedy o wiele łatwiej wymieszać go z zawartością patelni i też o wiele lepiej smakuje.
Podawać posypane pestkami z dynii i słonecznika.
Smacznego! :)
Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać cukinię. Smażyć dłuższą chwilę, często mieszając.
Gdy cukinia zmięknie to zestawić patelnię z ognia. Dodać serek, delikatnie wymieszać, dodać bazylię, doprawić solą, pieprzem i cayenne.
Ugotowany makaron odcedzić szybko i przełożyć na patelnię. Dobrze jest gdy makaron nie jest całkowicie suchy, wtedy o wiele łatwiej wymieszać go z zawartością patelni i też o wiele lepiej smakuje.
Podawać posypane pestkami z dynii i słonecznika.
Smacznego! :)
aa, jaki fajny ten makaron i sos taki letni , mniam
OdpowiedzUsuńtaka pasta...hmmm...dla mnie o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj taka piątkowa środa, nie dziwię się że był apetyt na makaron ;D
OdpowiedzUsuńw dodatku taki smaczny!
Dla mnie piateczek dzisiaj, bo jutro wzielam wolne, a pojutrze Midsommar i leniwy weekend.
OdpowiedzUsuńKupiłem identyczny makaron. 22 minuty gotowania... Dziwnie długo, ale skoro nic nie piszesz to znaczy, że się udał :)
OdpowiedzUsuńMakaron sie udal, jak najbardziej. Moim zdaniem jest bardzo smaczny. Tez wydawalo mi sie, ze czas jego gotowania jest troche przydlugi, ale zgadza sie. Nie da rady szybciej :)
OdpowiedzUsuńNo to tak go będę gotował :)
OdpowiedzUsuńsos faktycznie bardzo fajny! ;)
OdpowiedzUsuń