Porcja dla 4 osób
Składniki
1 cebula
4-6 ziemniaków
ok. łyżek oliwy z oliwek
ok. 1 litra bulionu rybnego lub ewentualnie warzywnego
400-500 g białej ryby, np. tilapia, panga, dorsz lub innej
4-5 łyżek śmietanki słodkiej, co najmniej 22%
3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
cytryna
Przygotowanie:
1. Obrać i posiekać cebulę.
2. Obrać ziemniaki i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć całość przez chwilkę. Dodać bulion i gotować ok. 5 - 7 minut.
4. Dodać rybę i gotować pod przykryciem około 10 minut, lub do czasu aż ryba będzie gotowa.
5. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać zupę z kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, narobiłaś mi smaku ! ; ))
OdpowiedzUsuńbu ne muhtesem corba, yarabbim. bi corba bu kadar mi lezzetli olur..
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOj ja już dawno nie jadłam zupy rybnej i chyba również niedługo ją przyrządzę. Mogę się pochwalić, że całkiem niedawno miałam okazję przygotowywać rybę z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ i ten zapiekany łosoś wyszedł przepysznie.
OdpowiedzUsuń