Śliwki, śliwki robaczywki. Szukałam przepisu na smaczną tartę ze śliwkami i znalazłam u Liski na White Plate. Polecam, bo jest warta zachodu. Nie dość, że robi sie ekspresowo, wygląda pięknie po posmarowaniu gorącym dżemem i do tego smakuje wspaniale.
Porcja na formę o średnicy 22 -24 cm
Składniki:
200 g mąki pszenej
20 g cukru
1 żółtko
100 g masła
2-3
łyżki zimnej wody
500 g śliwek plus 1-2 łyżeczki cukru do posypania
50
g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru
50 g
masła
50 g dżemu morelowego
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik na 200 stopni.
2. Z mąki, cukru, żółtka i masła
zagnieść szybko ciasto. Na początku powstaną z tych składników okruchy. Następnie
należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić.
3. Wylepić ciastem formę.
4. Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut.
5. Wyjąć
z piekarnika, następnie wsypać zmielone orzechy wymieszane z cukrem, na wierzchu ułożyć
śliwki pokrojone w połówki (jeśli to Węgierki, a jeśli większe śliwki to na ćwiartki), posypać 1-2 łyżeczkami cukru i na wierzch wyłożyć masło pokrojone w cieniutkie plasterki.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.
7. W małym rondelku zagotować dżem morelowy. Posmarować upieczone śliwki gorącym dżemem.
8. Przed podaniem dokładnie wystudzić.
Smacznego!
jak się pysznie błyszczą te śliwki!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawę super, przy czym wydaje się być proste w przyrządzeniu. Czy to prawda?
OdpowiedzUsuńBanalnie prosta tarta. Nie znam prostszej. Ciasto nie musi lezakowac w lodowce, wiec do tego szybko jest gotowa. Polecam!
OdpowiedzUsuńMusi smakować po prostu doskonale. Polecam przepis na kakaowa tartę ze śliwkami, agrestem i galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuń