Jeden post na miesiąc to nieco kiepski wynik i chciałabym częściej zapisywać przepisy, bo troszkę się nazbierało fajnych rzeczy przez ten czas. Jednak czasami nie można się przeskoczyć i trzeba zaakceptować chwilową, własną nieobecność w niektórych sferach życia. :)
Tak sobie będąc na urlopie już od roku (ale ten czas leci! za szybko!!) obejrzałam chyba wszystkie odcinki i sezony Masterchef USA, który to program wciągnął mnie do reszty. Zresztą co można robić, gdy jest się między jednym karmieniem a usypianiem dziecka, gdy inni pracują. Nic jak usiąść w fotelu wygodnym, włączyć telewizor, przyciszyć głos i w międzyczasie oglądać (w Szwecji tłumaczenie w TV jest tekstowe).
W jednym programie była konkurencja polegająca na tym, aby przygotować ulubioną potrawę z dzieciństwa jednego z jurorów. Gordon Ramsey wybrał właśnie Shepherd's Pie i muszę przyznać, że utkwiło mi to w głowie, ale przepisu na to danie szaleńczo nie szukałam po programie. Może trochę z braku czasu. Przepis sam do mnie przyszedł za kilka tygodni w jednym magazynie, który dostaje darmowo raz na kwartał - 'Salt & Peppar'.
Od razu przepis wykorzystałam i muszę przyznać, że jest to niesamowicie pyszna zapiekanka mięsna (pasterska/wiejska). Wszystkim smakuje zawsze i nie może się nie udać. Tak więc nie dziwię się Gordonowi, że to danie wybrał jako ulubione z dzieciństwa, bo dzieciaczki lubią proste rzeczy. Polecam o każdej porze roku. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i świetne na przykład na obiadokolację.
Shepherd's pie przygotowuje się z mięsem jagnięcym a cottage pie z mięsem wołowym.
Składniki:
400 g mielonej jagnięciny / mięsa wołowego
1 kg ziemniaków takich najlepiej na puré z dużą ilością skrobi
2/3 szklanki mleka 3%
2 żółtka
1 duża cebula
200 g korzenia selera
3 średniej wielkości marchewki
2 łyżki puré pomidorowego
300-400 g pomidorów bez skórki ładnie pokrojonych
2/3 szkladnki wody
3 łyżki świeżych listków tymianku
1 szklanka startego dojrzałego sera, taki dwunastomiesięczny wystarczy :)
masło i oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 225 stopni.
2. Obrać i ugotować ziemniaki do miękkości w solonej wodzie. Następnie utłuc na puré i zmiksować razem z mlekiem, 2 łyżkami masła. Dodać następnie żółtka i doprawić solą i pieprzem.
3. Posiekać ładnie cebulę. Obrać seler i marchewkę i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
4. Cebulę, seler i marchew usmażyć na maśle i oliwie w głębszej patelni. Dodać mięso i smażyć aż mięso nabierze odpowiedniego koloru. Posolić (około 1,5 łyżeczki) i dodać pieprz czarny.
Dodać następnie puré pomidorowe i pomidory, wodę i połowę tymianku. Dusić całość około 20 minut. Doprawić ponownie solą i pieprzem jeśli potrzeba.
5. Do wysokiej formy do pieczenia / naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami, posypać startym serem. Na wierzch wyłożyć puré ziemniaczane. Spryskać oliwą z oliwek, posypać lekko solą, pieprzem i resztą tymianku.
6. Zapiekać około 20 minut.
Smacznego!! :)
uwielbiam i dodaję do ulubionych! okropnie przepadam za musaką, a ta zapiekanka właśnie z nią mi się kojarzy. idzie sezon zimowy, będzie w sam raz!:)
OdpowiedzUsuńjadłam tę zapiekankę będąc w Anglii kilka lat temu i bardzo, bardzo mi posmakowała :) to dla mnie takie typowo zimowe danie :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna...robiliśmy ją też w wersji z rybą, mniam :) Alu-bardzo lubimy Masterchef...choć chyba dużo bardziej odpowiada mi wersja australijska i brytyjska. Ta amerykańska trochę irytująca ;) ale końcówkę serii na bbc pl oglądałam , to była seria z niewidomą uczestniczką...niesamowita była ta kobieta :) pozdrowienia-Małgosia
OdpowiedzUsuńa mnie sie australijska wersja MC wydala dosc irytujaca, szczegolnie jeden z jurorow, ten najwiekszy :) Christine Ha (niewidoma MC)jest po prostu super!
OdpowiedzUsuń