Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki (cup) pszennej mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 2 czubate łyżki cukru 2-3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub/i 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Nadzienie: 6 bardzo dojrzałych, średniej wielkości bananów 0,75 szklanki (cup) skondensowanego słodzonego mleka ok. 1 łyżki masła pół szklanki wiórków kokosowych orzechy pecanowe |
Przygtowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać masło. Posiekać masło nożem, na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie dodać żółtka, obydwa cukry wraz z ekstraktem z wanilii. Dodać śmietanę. Zagnieść ciasto energicznymi ruchami na jednolitą masę. Utworzyć z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyc do lodówki na około 1 godzinę.
Obrać banany i przekroić każdy wzdłuż. Rozgrzać masło na patelni. Usmażyć banany z obu stron. Dolać następnię mleko skondensowane, ćwierć szklanki wiórek kokosowych i zagotować całość na dużym ogniu aż mleko zgęstnieje. Zestawić patelnię z ognia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Rozwałkować dość szeroko, aby ciasto przykryło dokładnie spód i brzegi formy na wysokość. Wystające brzegi ciasta poza formę należy przyciąć nożem.
Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut, aż będzie złoto - brązowe.
Wyjąć podpieczony spód i przełożyć zawartość patelni na ciasto. Posypać pozostałą częścią wiórek kokosowych i ozdobić orzechami pecanowymi.
Piec około 20 - 30 minut aż spód będzie dobrze upieczony. Uważać, aby brzegi się nie spiekły za bardzo. Zmniejszyć ewentualnie temperaturę pieczenia.
Podawać najlepiej na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Obrać banany i przekroić każdy wzdłuż. Rozgrzać masło na patelni. Usmażyć banany z obu stron. Dolać następnię mleko skondensowane, ćwierć szklanki wiórek kokosowych i zagotować całość na dużym ogniu aż mleko zgęstnieje. Zestawić patelnię z ognia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Rozwałkować dość szeroko, aby ciasto przykryło dokładnie spód i brzegi formy na wysokość. Wystające brzegi ciasta poza formę należy przyciąć nożem.
Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut, aż będzie złoto - brązowe.
Wyjąć podpieczony spód i przełożyć zawartość patelni na ciasto. Posypać pozostałą częścią wiórek kokosowych i ozdobić orzechami pecanowymi.
Piec około 20 - 30 minut aż spód będzie dobrze upieczony. Uważać, aby brzegi się nie spiekły za bardzo. Zmniejszyć ewentualnie temperaturę pieczenia.
Podawać najlepiej na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Ale tu ładnie i jaka tarta fajna
OdpowiedzUsuńHm , będę sobie tu zaglądać , pozdrawiam