Porcja dla 3 - 4 osób
Składniki:
ok. 650 g młodych ziemniaków
250 g zielonych szparagów
ok. 80-100 g parmezanu startego na tarce z dużymi oczkami
ok. 70 g malutkich listków szpinaku, tzw. baby szpinak
sos vinegret:
sok z jednej cytryny i starta z niej skórka
pół łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
ok. poł łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotować szparagi. Pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Szparagi przełożyć do większego naczynia, zalać sosem. Dodać ziemniaki. Delikatnie wymieszać ze szparagami. Na koniec dodać szpinak i parmezan. Całość delikatnie wymieszać.
Podawać na zimno.
Smacznego!
Nie przepadam za szparagami, ale w towarzystwie parmezanu i ziemniaków mogą być całkiem ciekawe w smaku ;) Z tymi automatami to rewelacja! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie. Teraz sezon na szparagi, muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
Mansikko, salatka prezentuje sie swietnie. Dobrze miec w kuchni zapas przepisow szybkich i prostych. Niemcom ta salatka pewnie tez by zasmakowala ;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak tylko pojawią się znowu młodziutkie zielone szparagi - ostatnie pomarzły po majowym śniegu :( - zrobię tą sałatkę. Lubię ziemniaki, szpinak baby jest super a winegret uwielbiam i ostatnio mam fazę na sałatki :D Wszystko pasuje
OdpowiedzUsuńPowiem Wam, ze wlasnie zjadlam salatke na bardzo pozny lunch. Jest jeszcze lepsza nastepnego dnia! :)
OdpowiedzUsuń