Pilaf kolejny. Ten stanowił swego rodzaju wyzwanie dla mnie, bo jest z oberżyną, z którą jeszcze niedawno nie potrafiłam się obchodzić. :)
Może być samodzielnym daniem, np. jako lunch podawany z jogurtem lub może stanowić dodatek zamiast ryżu czy ziemniaków.
Składniki:
2 średnie oberżyny, około 500 g
sól
1 duża cebula
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów, około 2 dużych pomidorów
1,5 łyżeczki soli
czarny pieprz świeżo mielony
garść natki pietruszki, ładnie posiekanej
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
1 szklanka długoziarnistego ryżu
ok. 2 szklanek bulionu warzywnego (lub drobiowego) albo po prostu wody
gęsty jogurt 10% do serwowania
Przygotowanie:
Wypłukać dokładnie ryż aż woda będzie przejrzysta. Przełożyć na sito, odsączyć wodę.
Pokroić oberżynę w dużą kostkę. Przełożyć do dużej miski, posypać sporą ilością soli i zalać wodą. Odstawić na conajmniej 30 minut.
Wyjmować z wody garściami, odciskając jednocześnie wodę. Przełożyć na ręczniki papierowe i osuszyć.
Cebulę przekroić wzdłuż na pół i następnie pokroić na plastry.
Rozgrzać połowę oleju na patelni i podsmażyć oberżynę aż będzie jasno brązowa, przewracając od czasu do czasu. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą połowę oleju i przysmażyć cebulę na złoto. Dodać pomidory, miętę, natkę pietruszki i oberżynę. Wymieszać wszystko delikatnie na patelni i chwilkę razem podsmażyć.
Dodać ryż na patelnię, wlać bulion (lub wodę). Doprowadzić do wrzenia, przykryć całkowicie, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 20-30 minut aż ryż wchłonie wodę. Mieszać od czasu do czasu, uważać aby nie przypalić.
Zdjąć patelnię z ognia. Położyć dwa ręczniki papierowe na wierzch i na to przykrywkę, odczekać około 10 minut.
Podawać z jogurtem tureckim 10%.
Smacznego! :)
5 komentarzy:
Wygląda pysznie!
Nabrałam ochoty na pilaw...
podoba mi sie twoj blog, ogolem załozoenie, notki, twoj styl. Bede wpadac czesciej. Powodzenia!
Śliczne miseczki. Pewnie jeszcze lepiej w nich smakuje :)
Kolejny wspaniały pomysł na pilaw, muszę chyba je drukować i składać w książkę, bo bardzo lubię taką postać ryżu czy bulguru.
uwielbiam takie dania. a z bakłażanem tym bardziej;)
Prześlij komentarz