niedziela, 11 grudnia 2011

Szafranowe bułeczki czyli lussekatter

Szkoda, że śmierć jest tematem tabu. Wielu o tym nie chce mówić, ten temat ich nie dotyczy. Jednak dotyczy on nas wszystkich. Szkoda tylko, że ci dobrzy ludzie szybciej odchodzą. Może tam po drugiej stronie są bardziej potrzebni. Mam taką nadzieję.
Szafranowe bułeczki upiekłam dzisiaj dla osoby, któa odeszła w czwartek, 8 grudnia. :(
Lussekatter piecze się na dzień świętej Łucji w Szwecji, który przypada 13 grudnia. Trochę więcej o tym pisałam w zeszłym roku, można znaleźc pod tym linkiem.
Przepis delikatnie zmieniłam, bułeczki są bardzo delikatne i miękkie, a do tego pachnące szafranem. Pięknie 'świecą' na żółto. :)


Składniki:

50 g świeżych drożdży
ok. 1 kg mąki, przesianej przez sito
0,5 łyżeczki soli
0,5 litra pełnego mleka, 3%
1 g szafranu lub więcej
ok. 200 g cukru
100 masła bardzo miękkiego lub lekko rozpuszczonego
250 g serka o jednolitej konsystencji, tłustego ok. 10%

1 duże jajko lekko ubite do posmarowania
garść rodzynek sparzone we wrzątku

Przygotowanie:

1. Około 150 ml mleka podgrzać w małym garnuszku do temperatury 36 stopni. Dodać drożdże, dwie łyżki mąki, łyżkę cukru, wymieszać, przykryć małym talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Szafran wymieszać z niewielką ilością mleka w małej miseczce.

3. W dużej metalowej misce lub w malakserze wymieszać połowę mąki i cukier. Dodać masło, serek, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać około 5 - 10 minut. Dodawać po trochu resztę mąki jeśli trzeba. Ciasto powinno być luźne.

4. Odstawić do wyrośnięcia aż co najmniej podwoi swoją objętość.

5. Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną obficie mąką.

6. Podzielić ciasto na co najmniej 30 kawałków i z każdego formować bułeczki o dowolnych formach. Lussekatter formuje się zazwyczaj jako ósemki lub bardzo zwiniętą literę 'S'.

7. Bułeczki przekładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8. W niewielkim garnuszku garść rodzynek zalać wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć.

9. Wyrośnięte bułeczki smarować jajkiem i ozdabiać rodzynkami.

10. Piec w temperaturze 200 stopni, około 6-10 minut aż się lekko zarumienią.


Smacznego!

3 komentarze:

margot pisze...

Alu , przytulam:))) Śmierć tak jak narodziny są w naszym życiu .
A bułeczki bardzo będę się starała upiec 13 bo piekłam podobne kilka lat temu i bardzo nam smakowały

Maggie pisze...

Smierc jest naturalna czescia zycia. Szkoda, ze wciaz niewielu ludzi chce o niej mowic otwarcie...
A na punkcie skandynawskich wypiekow mam absolutnego hopla!

Anonimowy pisze...

muhtesem!cok lezzetli. stockholm un en iyisi diyebilirim.