czwartek, 3 listopada 2011

Gotowana baranina z sałatą rzymską i koperkiem (Kuzu Kapama)

Od tej właśnie potrawy rozpoczęliśmy warsztaty kulinarne w Istanbule. Tutaj  zdjęcie z warsztatów. Przygotowanie baraniny wymaga czasu, podobnie jak w przypadku wołowiny. Ponadto ten zapach. Nie lubię zapachu gotowanej baraniny, jednak mogę śmiało powiedzieć, że polubiłam baraninę. Danie to jest bardzo lekkie, w sam raz na lekki obiad lub nawet lekką kolację.


Składniki:

500 - 700 g baraniny z kością, najlepiej nogi, pocięte na większe części
1 sałata rzymska, umyta i pokrojona na mniejsze części
koperek, cały pęczek, ładnie posiekany
szczypior, cały pęczek, ładnie posiekany
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso dobrze wypłukać. Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Po zagotowaniu zdjąć dużą łyżką szlam, który utworzy się na wierzchu. Gotować do czasu, aż mięso będzie prawie gotowe (miekkie i soczyste).

2. Dodać pokrojoną sałatę, koperek, szczypior.

3. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!  

Brak komentarzy: