wtorek, 24 maja 2011

Lody o smaku szarlotki

Lody, lody dla ochłody! Nie mogłam się powstrzymać, aby nie wypróbować tego przepisu, który znalazłam w gazetce, która przychodzi wraz z pocztą od czasu do czasu. Gazetka nazywa się "Salt & Peppar" (nr 2/2011) i w niej raczej jest więcej reklam niż pogadanek o jedzeniu.
Jednak lody, które nie wymagają użycia maszyny do lodów przykuły moją uwagę od razu. Maszyny do lodów nie posiadam i nie zamierzam jej kupować, bo nie potrafiłabym się powstrzymać przed wypróbowaniem wszystkich możliwych lodowych wynalazków. :) A te lody... ach... smakują po prostu jak szarlotka z gałką lodów waniliowych. Trudno nie wypróbować! :)



Składniki:

2 duże jabłka, obrane  i starte na tarce o najmniejszych oczkach
ok. 0,25 szklanki wody (ok. 60 ml)
ok. 0,25 szklanki cukru kryształ
pół łyżeczki cynamonu

200 g serka białego o gładkiej konsystencji, np. typu Philadelphia
3 jajka, osobno żółtka i osobno białka
około 1 szklanki (cup) cukru, kryształu (chociaż moim zdaniem cukru jest za dużo w przepisie, lepiej uważać z tym, bo ciastka są słodkie)
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
ok. 300 ml śmietanki słodkiej co najmniej 30% do ubicia

ok. 8 ciasteczek dobrej jakości, np. Digestive lub innych

Przygotowanie:

1. Przełożyć starte jabłka do rondla, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 8-10 minut. Zdjąć rondel z ognia i dodać pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać. Ostudzić.

2.  W większym naczyniu zmiksować razem serek, żółtka i cukier kryształ. Dodać cukier waniliowy, sól i cynamon.

3. Ubić śmietanę w osobnym garnku. Dodać do serka z żółtkami.

4. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. I dodać do powyższej masy z serkiem i śmietaną.

5. Rozbić ciasteczka na mniejsze części i dodać do masy z jabłkami. Delikatnie wymieszać.

6. Masę z jabłkami wymieszać z masą śmietanową. Przełożyć masę do pojemnika z przykrywką.

7. Wstawić do zamrażarki i mrozić co najmniej 4 - 5 godzin.

:)

2 komentarze:

chantel pisze...

fajny smak :)

kasandraa6 pisze...

ciekawie wyglądają i na pewno muszą być pyszne