środa, 1 czerwca 2011

Szpinak i feta w cieście z oliwy z oliwek

Powrót kuchni tureckiej do menu? Tak, jeśli chodzi o to ciasto. Bardzo często przygotowuję szpinak z fetą w cieście, bo jest to szybki lunch dla mnie. Dla tej drugiej tureckiej połowy, jest to tylko przystawka do obiadu. :) I w gruncie rzeczy danie to należy do tureckiego "meze", czyli tureckiego zestawu przystawek.
Przepis pochodzi z takiej małej książeczki Anne Wilson pt. "Meze", którą posiadam już wiele lat. To była moja pierwsza zakupiona książka zawierająca przepisy kuchni śródziemnomorskiej. Wtedy nie miałam za wiele pojęcia o prawdziwych tureckich smakach i w gruncie rzeczy przyrządzałam potrawy na ślepo, nie wiedząc czy w rzeczywistości tak smakują. To ta moja turecka połowa mogła jedynie stwierdzić czy to jest to czy nie, czego brakuje i w jakich ilościach i z którego regionu Turcji, itd. Fajnie jest, gdy przyrządza się potrawę z jakiegoś regionu i trafia się od razu smakowo, nie mając wcześniej doświadczenia z potrawą. Gorzej, jeśli popełnia się totalne smakowe "fau pax" i ten kto stamtąd pochodzi twierdzi, że "pyszne". A my się później dowiadujemy, na własnych kubkach smakowych, przebywając akurat z wizytą w tymże rejonie, że to własnoręcznie przyrządzone wcześniej, w domu, wcale nie smakowało, ba, nawet nie "leżało" obok oryginału. No, ale nigdy nie dojdzie się do perfekcji, jeśli się nie zaryzykuje i nie spróbuje. :)


Ilość porcji: forma/naczynie do pieczenia o boku 24 cm

Składniki:

Składniki ciasta: 

2 szklanki (cup) mąki pszennej
30 g zimnego masła
1/4 szklanki (cup) oliwy z oliwek
1/2 szklanki (cup) ciepłej (!)  wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki farszu:

ok. 400 - 500 g szpinaku (najlepszy jest tu świeży, ale mrożony też się nadaje)
1 por, tylko biała część
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanego koperku (może być suszony)
200 - 300 g sera typu feta
1 łyżka tartej bułki
3 jajka lekko ubite
2 łyżki oliwy z oliwek
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Przygotować najpierw ciasto. Kolejność dodawania składników musi być tutaj zachowana, inaczej ciasto może się nie udać i będzie np. zbyt twarde do rozwałkowania.
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać zimne masło. Posiekać masło nożem w misce a następnie wyrabiać palcami do uzyskania kruszonki. Dodać oliwę i wyrobić ciasto rękoma dokładnie mieszając, zagniatając uzyskując jakby kruszonkę o większych powierzchniach. Zrobić zagłębienie w środku ciasta, dolać ciepłej wody i wyrobić na sztywne i elastyczne ciasto. Następnie zagnieść w kulę, owinąć plastikową folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

2. W czasie gdy ciasto się chłodzi w lodówce, przygotować farsz:
Szpinak umyć i rozdrobnić (odcinając ogonki) lub w przypadku mrożonego szpinaku - rozmrozić i odcedzić, aby nie był zbyt mokry. Wymieszać w dużej misce razem z porem, gałką muszkatołową, koperkiem, serem feta, bułką tartą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i lekko ubite jajka. Wymieszać całość.

3. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wysmarować formę do pieczenia oliwą z oliwek.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować troche więcej niż połowę ciasta na prostokąt wystarczający na wyłożenie dna i boków blachy. Ciasto przenieść do formy, dociskając równomiernie na spodzie i po bokach. Przełożyć cały farsz do formy na ciasto.


4. Resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości wystarczającej na przykrycie farszu w formie. Przenieść na blachę i brzegi ciasta w miarę dokładnie zlepić. Wierzch ciasta posmarować niewielką ilością oliwy. W kilku miejscach górna warstwę ciasta ponakłuwać nożem.

5. Piec około 50 - 60 minut w 180-200 stopniach, aż wierzch ciasta sie zarumieni.


6. Pokroić ciasto na kwadraty. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego! :)

2 komentarze:

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Zapowiada się smakowicie. Połączenie szpinaku i fety to dla mnie smak doskonały :)

wedelka pisze...

O tak...szpinak i feta uzupełniają się idealnie :) Wygląda pysznie :)