poniedziałek, 21 listopada 2011

Zupa rybna z koperkiem

Zupa rybna. Zdarzają się i takie zachcianki. :) A bardzo dawno temu już nie jadłam takiej zupy, z białej ryby. Pycha. Szczególnie na jesienny wieczór. Prosto i szybko.



Porcja dla 4 osób

Składniki

1 cebula
4-6 ziemniaków
ok. łyżek oliwy z oliwek
ok. 1 litra bulionu rybnego lub ewentualnie warzywnego
400-500 g białej ryby, np. tilapia, panga, dorsz lub innej
4-5 łyżek śmietanki słodkiej, co najmniej 22%
3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
cytryna
 
Przygotowanie:
 
1. Obrać i posiekać cebulę.
2. Obrać ziemniaki i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć całość przez chwilkę. Dodać bulion i gotować ok. 5 - 7 minut.
4. Dodać rybę i gotować pod przykryciem około 10 minut, lub do czasu aż ryba będzie gotowa.
5. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać zupę z kawałkiem cytryny.
 

Smacznego!

2 komentarze:

cimnaa pisze...

Wygląda przepysznie, narobiłaś mi smaku ! ; ))

Anonimowy pisze...

bu ne muhtesem corba, yarabbim. bi corba bu kadar mi lezzetli olur..