piątek, 15 lipca 2011

Zapiekanka z cukinią i klopsikami

Dawno nic nie gotowałam. Byłam u mamy, a u mamy nie mam szans na pichcenie. Ma to swoje dobre strony, bo uwielbiam mojej mamy gotowanie, a poza tym trochę odpoczynku od kuchni nie zaszkodzi. :)
Wczoraj potrzebowałam przepisu na szybkie danie z cukinią, ponieważ przed wyjazdem zapomniałam o czterech cukiniach pozostawionych całkowicie bez opieki w lodówce. Po powrocie uznałam ich stan za zadowalający i do wykorzystania w trybie natychmiastowym. Świetny przepis (click!) zobaczyłam u
Grzegorza z Mniammniam. Niestety musiałam trochę zmienić i dodać nieco od siebie, ale
to ze względu na sprawienie, aby zapiekanka miała nieco bardziej wyrazisty smak i stała się troszkę bardziej, jakby to powiedzieć, turecka. :)  



Składniki:

4 średniej wielkości cukinie
sól
sok z połowy cytryny

oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Klopsiki:

400 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
2 średnie cebule bardzo drobno posiekane (najlepiej zrobić to w mikserze, blenderze)
4-7 ząbków czosnku, drobno posiekanych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
1 całe jajko
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka kuminu
sól
czarny pieprz

Sos:
1 szklanka (cup) gęstej śmietany, co najmniej 22%
2-3 jajka
garść drobno posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz

200 g - 300 g startego sera mozarella

Sposób przygotowania:

1. Cukinię pokroić wzdłuż np. za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i dodać sok z cytryny. Włożyć paski cukinii i gotować około 1 - 2 minut. Wyjąć i odsączyć.
2. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać razem dokładnie na jednolitą maasę. Z mięsnej masy formować małe kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Zagotować wodę z solą w głębszej patelni. Klopsiki gotować około 3 minut, a następnie wyjmować z wody i odcedzać, przełożyć na osobny talerz.

3. Składniki sosu wymieszać razem na jednolitą masę.

4. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Najpierw ułożyć w nim 2/3 pasków z cukinii, następnie na to pulpeciki i resztę cukinii. Zalać całość sosem. Na koniec posypać serem mozarella.

5. Zapiekać całość w 190 stopniach około 25 - 35 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

asieja pisze...

z cukinią.. pysznie.