niedziela, 20 marca 2011

Kadınbudu Köfte

Kadınbudu Köfte lub "Ladies Thighs" Croquettes to kotlety nazywane "kobiecymi udami". Nie przeczę, że postanowiłam zrobić je ze względu na szczególną nazwę. W kuchni tureckiej nierzadko można spotkać ciekawe nazwy nawiązujące do seksualności czy kobiecych części ciała. Dlatego istotne jest formowanie tychże kotlecików, aby uzyskać właśnie te kobiece uda ;)
Smakowo zbliżone są do polskich kotletów mielonych, jednak zawartość jest bardziej zwięzła, pewnie ze względu na zawartość sera feta. 


Składniki:

750 g mielonego mięsa wołowego
1 cup (250 ml) ugotowanego ryżu
1 duża cebula, bardzo ładnie posiekana
0,5 cup (125 ml) beyaz peynir (ser typu feta)
0,25 cup ładnie posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 duże jajka
mąka pszenna
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mięso, ugotowany ryż, cebulę i ser zmielić lub używając blendera wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Dodać pietruszkę, koperek, sól i pieprz oraz lekko ubite jajko. Wymieszać całość na jednolitą masę.

Drugie jajko lekko rozbełtać w głębszym talerzu. Na drugim płaskim talerzu przygotować mąkę.
Rozgrzać olej na patelni.



Formować kotlety wielkością i kształtem przypominających jajko (kobiece uda ;) ) Obtoczyć najpierw w jajku, a później w mące. Smażyć aż będą złotobrązowe. Podawać ze smażonymi ziemniakami.

Smacznego! :)

2 komentarze:

dawny_basik pisze...

Też robiłam "kobiece uda" i bardzo nam smakowały. Muszę powtórzyć, ale tym razem z dodatkiem mielonej jagnięciny.

A miłość do Stambułu rozumiem!

fotoala pisze...

Podobno najlepsza wersja kobiecych ud wychodzi z mieszanki jagnieciny i wolowiny. Tak Baki twierdzi. Musze wyprobowac wkrotce.