piątek, 14 października 2011

Szarlotka najlepsza na świecie

Absolutnie najlepsza szarlotka na świecie. Piekłam setki razy i ani trochę nie przesadzam. Kiedyś proces pieczenia tego ciasta odbywał się na masową skalę. :) A teraz piekę na potrzeby domowe, szczególnie jesienią.
Przepis pochodzi ze strony Bajaderki na www.mniammniam.pl
Ciasto to zyskało sobie wielu zwolenników, wystarczy przejrzeć opinie pod przepisem na stronie Bajaderki.



Porcja na bardzo dużą formę. Można zrobić z połowy porcji w formie o średnicy 20 - 24 cm.

Składniki:

ciasto:

1 kg mąki pszennej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
ok. 320 g masła
6 dużych żółtek
2 lyżki gęstej kwaśnej śmietany
nadzienie:

8 - 12 obranych jabłek, najlepiej tych bardziej kwaśnych
ok. 120 ml wody
250 g  cukru
2 łyżeczki cynamonu lub więcej
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu lub nieco więcej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:
Przesiać  mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać,  dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto szybko, najłatwiej to zrobić w malakserze lub innej maszynie. Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię i chłodzić co najmniej goidzinę w lodówce. 

Nadzienie:
Pokrojone i obrane jabłka przełożyć do rondla, dodać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać przyprawy i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masy jabłkowej i dusić przez około 3 - 5 minut. Masa powinna zgęstnieć, ale nie być rozgotowana.

Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Dużą formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
(Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, aby je zetrzeć na tarce, to jedną część ciasta można rozwałkować w koło, a drugą część ciasta rozwałkować cieniutko i pociąć na paseczki.)

Podpieczony spód lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyc na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta (lub uożyc na wierzchu paseczki ciasta, tak aby przykryło całość).

Piec około godziny, aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni.
Lekko przestudzić i można posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.


2 komentarze:

Sue pisze...

Cudna! Nie wątpię, że najlepsza. Wygląda oszołamiająco smacznie ;)

Kaś pisze...

też ją piekłam i w pełni się zgadzam, że jest najlepsza na świecie! jeszcze żadna nie zdołała jej przebić :)