środa, 3 sierpnia 2011

Pilaf z wołowiną (Kıymalı Pilav)

No i znowu pilaf. A to dlatego, że jeszcze wszystkich możliwych smaków z tej "półki" nie przerobiłam, a ponadto pilafy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Binnur na swojej stronie ma osobny dział właśnie z przepisami tylko na pilafy, tak więc nie jest to wcale takie małe zagadnienie kulinarne. Oryginalny przepis na ten pilaf można znaleźć tutaj (click!).
Po kilku "pilafowych" próbach, to jednak pilafy z dodatkiem mięsa lub podrobów kwalifikują się zdecydowanie do moich smaków.


Składniki:

150 g mielonego mięsa wołowego
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
2-3 łyżki pomidorów z puszki
1/2 szklanki (cup) ryżu, wypłukanego i wysuszonego
1 szklanka (cup) pokrojonych warzyw (marchew, kukurydza, fasola, papryka itp.) zamrożonych
1/2 szklanki (cup) wody
1 łyżka masła
sól
pieprz

Sos jogurtowy:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku ładnie posiekanego

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na maśle, dodać mięso mielone, sól i pieprz. Smażyć aż mięso nabierze brązowego koloru. Dodać resztę składników. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Gotować aż ryż pochłonie całą wodę

Podawać pilaf z sosem jogurtowym. Świetny jako dodatek, ale też może być na lunch. Można się tym najeść.

Smacznego!

4 komentarze:

Maggie pisze...

Ja tam moglabym jesc pilaf kilka razy w tygodniu i wciaz by mi sie nie znudzil, bo przeciez jest tyle roznych wersji :)

agnieszka pisze...

Pyszne! Szczególnie teraz- ze świeżymi, młodymi warzywami ;) Pozdrawiam!

ewe.kott pisze...

lubię takie ryżowe pyszności!

Ewa pisze...

wydaje sie proste