sobota, 14 maja 2011

Tarta bananowa z kokosem i pecanami

Czasami jest tak, że muszę coś upiec, już, natychmiast. To jest jak nałóg. Parę dni temu miałam spory nadmiar bananów, tak więc postanowiłam zrobić tartę z bananami. Słodzone mleko skondensowane i banany wcale nie dają przesłodzonego nadzienia, jakby mogło sie sądzić na pierwszy rzut oka, przeglądając składniki tarty. Ostrzegam, że po przygotowaniu nadzienia istnieje ryzyko jego natychmiastowego skonsumowania prosto z patelni. To takie dobre, gdy mleko z bananami się zetnie... Boskie!


Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki (cup) pszennej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100 g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany
2 czubate łyżki cukru
2-3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub/i
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Nadzienie:

6 bardzo dojrzałych, średniej wielkości bananów
0,75 szklanki (cup) skondensowanego słodzonego mleka
ok. 1 łyżki  masła
pół szklanki wiórków kokosowych

orzechy pecanowe

Przygtowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać masło. Posiekać masło nożem, na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie dodać żółtka, obydwa cukry wraz z ekstraktem z wanilii. Dodać śmietanę. Zagnieść ciasto energicznymi ruchami na jednolitą masę. Utworzyć z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyc do lodówki na około 1 godzinę.
Obrać banany i przekroić każdy wzdłuż. Rozgrzać masło na patelni. Usmażyć banany z obu stron. Dolać następnię mleko skondensowane, ćwierć szklanki wiórek kokosowych i zagotować całość na dużym ogniu aż mleko zgęstnieje. Zestawić patelnię z ognia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Rozwałkować dość szeroko, aby ciasto przykryło dokładnie spód i brzegi formy na wysokość. Wystające brzegi ciasta poza formę należy przyciąć nożem.
Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut, aż będzie złoto - brązowe.

Wyjąć podpieczony spód i przełożyć zawartość patelni na ciasto. Posypać pozostałą częścią wiórek kokosowych i ozdobić orzechami pecanowymi.

Piec około 20 - 30 minut aż spód będzie dobrze upieczony. Uważać, aby brzegi się nie spiekły za bardzo. Zmniejszyć ewentualnie temperaturę pieczenia.

Podawać najlepiej na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

1 komentarz:

margot pisze...

Ale tu ładnie i jaka tarta fajna
Hm , będę sobie tu zaglądać , pozdrawiam