poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Pilaf z oberżyną (Patlıcan pilavı)

Pilaf kolejny. Ten stanowił swego rodzaju wyzwanie dla mnie, bo jest z oberżyną, z którą jeszcze niedawno nie potrafiłam się obchodzić. :)
Może być samodzielnym daniem, np. jako lunch podawany z jogurtem lub może stanowić dodatek zamiast ryżu czy ziemniaków.



Składniki: 

2 średnie oberżyny, około 500 g 
sól
1 duża cebula
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów, około 2 dużych pomidorów
1,5 łyżeczki soli
czarny pieprz świeżo mielony
garść natki pietruszki, ładnie posiekanej
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
1 szklanka długoziarnistego ryżu
ok. 2 szklanek bulionu warzywnego (lub drobiowego) albo po prostu wody

gęsty jogurt 10% do serwowania

Przygotowanie:

Wypłukać dokładnie ryż aż woda będzie przejrzysta. Przełożyć na sito, odsączyć wodę.
Pokroić oberżynę w dużą kostkę. Przełożyć do dużej miski, posypać sporą ilością soli i zalać wodą. Odstawić na conajmniej 30 minut.
Wyjmować z wody garściami, odciskając jednocześnie wodę. Przełożyć na ręczniki papierowe i osuszyć.
Cebulę przekroić wzdłuż na pół i następnie pokroić na plastry.
Rozgrzać połowę oleju na patelni i podsmażyć oberżynę aż będzie jasno brązowa, przewracając od czasu do czasu. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą połowę oleju i przysmażyć cebulę na złoto. Dodać pomidory, miętę, natkę pietruszki i oberżynę. Wymieszać wszystko delikatnie na patelni i chwilkę razem podsmażyć. 
Dodać ryż na patelnię, wlać bulion (lub wodę). Doprowadzić do wrzenia, przykryć całkowicie, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 20-30 minut aż ryż wchłonie wodę. Mieszać od czasu do czasu, uważać aby nie przypalić.
Zdjąć patelnię z ognia. Położyć dwa ręczniki papierowe na wierzch i na to przykrywkę, odczekać około 10 minut.

Podawać z jogurtem tureckim 10%.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

Amber pisze...

Wygląda pysznie!
Nabrałam ochoty na pilaw...

Szana pisze...

podoba mi sie twoj blog, ogolem załozoenie, notki, twoj styl. Bede wpadac czesciej. Powodzenia!

Muscat pisze...

Śliczne miseczki. Pewnie jeszcze lepiej w nich smakuje :)

dawny_basik pisze...

Kolejny wspaniały pomysł na pilaw, muszę chyba je drukować i składać w książkę, bo bardzo lubię taką postać ryżu czy bulguru.

Panna Malwinna pisze...

uwielbiam takie dania. a z bakłażanem tym bardziej;)