wtorek, 20 grudnia 2011

Lizaki owsiane z orzechami

...czyli lizaki nie do lizania. Czyli po prostu owsiane kule na patyku. Łatwiej je obgryźć niż oblizać. Wariacja na temat owsianych ciasteczek. Świetnie się sprawdzają jako mini prezenty świąteczne lub dodatek do prezentów. Wywołują ciekawość. To wszystko przez ten patyk. Ale bez patyka nudno by przecież było. :)


Porcja na około 16 sztuk

Składniki:

100 g masła
ok. 70 g cukru
50 ml melasy
450 g płatków owsianych
80 g otrębów
2 duże jajka
130 g orzechów, np. włoskich, pekanów, laskowych
100 g suszonych owoców, np. morele, rodzynki, gruszka
100 g gorzkiej czekolady
15-18 patyków drewnianych lub bambusowych

Przygotowanie:

1. Rozpuścić masło w mikro lub w małym garnuszku na kuchence. Przelać do dużej metalowej miski lub dużego garnka.
2. Dodać cukier, melasę, płatki, otręby i jajka.
3. Posiekać orzechy, suszone owoce oraz czekoladę. Dodać do reszty składników.
4. Wyrobić ciasto, aby składniki się dobrze połączyły.
5. Formować kule, wsadzić patyk i dobrze przycisnąć na około wokół patyka.
6. Piec w piekarniku nagrzanym na 1180 stopni przez około 10-12 minut. Ostudzić.

Smacznego!

2 komentarze:

Agata dietetycznie w kuchni pisze...

To takie fajne prezenty są.. nie ma nic fajniejszego niz takie recznie robione pakunki z czyms pysznym :)

Anonimowy pisze...

nefis, tam agzima layik. harikulade