niedziela, 1 maja 2011

Sernik morelowo - waniliowy na zimno

Nie za często robię słodkości, bo nie ma komu później tego jeść. Dwie osoby plus dwie papugi to nie jest niestety imponująca liczba konsumentów w domu.
To ciasto zrobiłam wczoraj całkowicie przez przypadek. Okazja była, a nawet dwie, bo przecież wczoraj noc Walpurgii i dzisiaj 1 maja.

Składniki:

Podstawa ciasta:
100 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku dopieczenia
3 jajka
0,5 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i/lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki bardzo gorącej wody

Masa:

ok. 800 g serka białego typu Philadelphia, lub serka homogenizowanego lub/i jogurtu gęstego 10%
* można użyć do tego sernika każdy rodzaj sera białego o jednolitej konsystencji, może to być też bardzo gęsty jogurt, można również zmieszać trochę jogurtu z serkiem
0,5 - 1 szklanki cukru pudru (zależy jak bardzo słodki sernik chcemy uzyskać)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i/lub cukier waniliowy z pawdziwą wanilią
3 - 5 łyżeczek żelatyny (*)
6 łyżek gorącej wody
słoik dżemu morelowego, około 350 g, najlepiej o jednolitej konsystencji (dla późniejszego lepszego efektu wizualnego)

*żelatyny można dodać więcej, jeśli chcemy, aby ciasto szybciej stężało

opakowanie galaretki o smaku morelowym

Do ozdoby:
liście mięty lub melisy cytrynowej

Przygotowanie:

1. Najpierw należy upiec podstawę ciasta. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotować formę do pieczenia o średnicy/boku 22 - 24 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm. Posmarować masłem i posypać mąką.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę, aż będzie ją można kroić.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzątek. Zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. Wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka do masy i delikatnie wprowadzić, mieszając na najniższych obrotach.
Przelać masę do formy i piec około 30 minut (zależy od piekarnika). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z formy (*). Ostudzić.
Formę umyć i przełożyć do niej ostudzone ciasto.
*podstawa ciasta może wyjść dość gruba, ja moją przekroiłam wzdłuż na pół i zamroziłam, będzie podstawą do innego ciasta
2. Masę należy przygotowywać ostrożnie, a mianowicie po kolei. Najpierw należy wymieszać dokładnie serek z cukrem. Podzielić następnie masę na dwie nierówne części, np. 1/3 serka przełożyć do osobnej miski.
3. Posmarować ciasto dżemem morelowym, zostawiając około 3 - 4 łyżek dżemu na później.
4. Rozpuścić dokładnie mieszając 2,5-3 łyżeczki żelatyny w 4 łyżkach bardzo gorącej wody. Ostudzić.
Dodać żelatynę do 2/3 serka, dodać również ekstrakt i/lub cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać całość. Wylać ostrożnie całą masę waniliową na podstawę ciasta posmarowaną dżemem morelowym.
Wstawić do lodówki. Poczekać aż masa całkowicie stężeje.
5. Przygotować kolejną masę, tę mniejszą. Do 1/3 serka dodać kilka łyżek dżemu morelowego, który pozostał ze smarowania podstawy ciasta. Dokładnie wymieszać.
Rozpuścić 1,5 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach  bardzo gorącej wody. Dobrze wymieszać i ostudzić.
Dodać do masy i dokładnie całość zmiksować. Wylać masę morelową na masę waniliową. Wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie stężeje.
6. Przygotować galaretkę morelową. Wymieszać galaretkę w ok. 300 ml gorącej wody. Ostudzić całkowicie. Wylać na ciasto.
7. Pokroić ciasto w kostkę. Ozdobić listkami melisy cytrynowej lub mięty.


Smacznego!

6 komentarzy:

Trzcinowisko pisze...

Lubię serniczki na zimno:) ale mam podobne kłopoty z deserami...robię tylko jak ktos przyjdzie i mogę mu później resztę wcisnąć...u nas wprawdze są 4 osoby,pies i kot ale oprócz mnie dwie są stale na diecie (ze wzgl.zdrowotnych bezwęglowodanowej) aa jedna nie lubi polskich słodyczy...a ten może wypróbuję jak mój staruszek do mnie wpadnie...on nie odmówi niczego na wynos:)

zauberi pisze...

sernik smakowicie wygląda :)

Justin&Dorothy pisze...

Wygląda kusząco.... takie serniczki na zimno kojarzą mi się z nadchodzącym latem :)

Avelina pisze...

Widzę, że nie jestem osamotniona z problemem braku chętnych do spożycia ciast i innych słodyczy. Świetny sernik.

martex pisze...

fajny serniczek, wygląda tak świeżo i orzeźwiająco :)

asia pisze...

cudnie słodko!