piątek, 27 maja 2011

Mrożony sernik z mascarpone

W zeszłym roku, w czerwcu na Midsommar zrobiłam sernik mrożony według przepisu pewnej pani, która nazywa się Leila Lindholm. Leila jest zawodowym kucharzem (kucharką? :) ) i ma nawet swój program w szwedzkiej telewizji. Bardzo lubię oglądać i podziwiać jej kuchnię, ma tam sporo fajnych gadżetów w pastelowych kolorach. :) Podoba mi się również sposób w jaki przygotowuje potrawy, a także jej pomysły.
Próbowałam jej kilka przepisów i niestety, jak na mój gust, zawsze jest za dużo cukru w jej przepisach na desery, ciasta, lody.
Oryginał przepisu (po szwedzku) na ten sernik mrożony znajduje się tu (click!) Następnym razem dodam mniej cukru i mniej ciasteczek Digestive. W ogóle wydaje mi się, że lepiej pasowałyby tutaj innego rodzaju ciastka, np. "Oreo" albo podobne. Digestive bardziej przypominają krakersy momentami, ale to może zależy też od marki.
Owoce miałam tylko mrożone, ale to dodało tylko uroku temu sernikowi, szczególnie w upalny, wtedy, dzień.


Składniki:

4 świeże jaja, osobno żółtka i osobno białka
ok. 150 g cukru
skórka starta z jednej dużej cytryny
200 g serka mascarpone
400 ml śmietany słodkiej do ubicia 30%
200 - 300 g ciasteczek np. Digestive

Do dekoracji:

np. maliny, truskawki, porzeczki, jagody

Przygotowanie:

1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i zmiksować całość dokładnie. Dodać ser mascarpone.
2. Ubić śmietanę i dodać do masy serowej.
3. Ubić białka na sztywno, aż będzie można je kroić nożem i dodać do masy.
4. Pokruszyć ciasteczka w osobnym naczyniu. (Najprościej włożyć ciasteczka do torebki plastikowej i rozgnieść wałkiem)
5. Wylać połowę masy do formy do babki (taka foremka z dziurką :) ). Na to posypać połowę ciasteczek. Wylać resztę masy. Na koniec posypać równo resztą ciasteczek.
6. Uderzyć delikatnie formą o blat, aby zlikwidować ewentualne pęcherzyki powietrza.
7. Mrozić sernik około 3-4 godzin, tak aby było łatwo później kroić.
8. Aby łatwiej można było wyjąć sernik z formy to należy ostrożnie włożyć zewnętrzną stroną po kran z ciepłą wodą i chwilkę opłukać, uważając aby nie polać sernika.
9. Podawać z owocami. Mrożone owoce również się świetnie nadają.


Smacznego! :) 

6 komentarzy:

flowerek.com pisze...

Ja tez mysle, ze mrozone owoce dodaja uroku temu sernikowi. Wyglada bardzo apetycznie! Pozdrawiam!

EVE pisze...

Fajny ten sernik! super pomysł na użycie mrożonych owoców :) cudownie wyglądają :)

Горошина pisze...

Обязательно попробую сделать. Спасибо! Хорошо что есть переводчик!!!

Trzcinowisko pisze...

Wygląda bezbłędnie:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Witaj ponownie! Już wiesz, że zachwyca się tym sernikiem i zdjęciami!
Pozdrawiam!

aga pisze...

wow! wspanialy sernik:)