niedziela, 8 maja 2011

Kurczak w zielonym curry

To jednak kuchnia tajska wygrywa w mojej kuchni. Wszelkiego rodzaju chwilowe "przerzuty" tureckie czy inne nie są w stanie jej zagrozić. Ciągle z uporem maniaka wracam do "tajszczyzny". :) I pytanie dlaczego?  Uwielbiam kuchnię południowo -wschodniej Azji, a ponadto prawie każde danie tajskie zawiera tę jedyną i niepowtarzalną pastę curry składającą się z różnych, całkiem innych składników. Podobno też jest tak, że kucharze tajscy prowadzą swego rodzaju wojnę o zielone, czerwone i żółte curry. Każdy kucharz musi mieć swój jedyny niepowtarzalny przepis, na te wszystkie trzy curry. To pewnie trochę tak jak w Polsce z przepisem na ciasto na pierogi. :)


Porcja dla 3 lub 4 osób

Składniki:
4 sporej wielkości i długości szczypiorki, pokrojone na mniejsze części
2 zielone papryczki chilli
ok. 2 - 3 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
spora garść liści świeżej kolendry
mniejsza garść świeżej natki pietruszki
2 - 3 łyżki wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 piersi z kurczaka, bez kości, pokrojonego w kostkę
1 zielona lub ewentualnie żółta papryka, pokrojona w paski
pół łyżeczki zielonego pieprzu
ok. 600 ml mleka kokosowego
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka brązowego cukru
sól 
czarny pieprz

ryż, dla mnie najlepszy w tym przypadku jest jaśminowy krótki ryż

Przygotowanie:

Na początek trzeba przygotować zieloną pastę curry. Szczypiorek, zielone chilli, imbir, czosnek, sos rybny, kolendrę i natkę pietruszki zmiksować w blenderze na jednolitą masę/pastę. Dodać około 2 - 3 łyżek wody. Można dodać więcej wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Wymieszać.

Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i smażyć stir-fry kurczaka do czasu aż lekko zbrązowieje. Przełożyć na talerz.

Rozgrzać resztę oleju na patelni. Smażyć stir-fry paprykę około 3-4 minut, następnie dodać zieloną pastę curry. Smażyć kolejne 3-4 minuty, mieszając często.

Przełożyć kurczaka na patelnię, dodać mleko kokosowe. Doprawić solą i czarnym pieprzem według gustu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 8 - 10 minut. Nie przykrywać całkowicie patelni.
Gdy kurczak jest zagotowany, dodać zielony pieprz i cukier. Gotować dodatkowe 3 - 4 minuty.

Podawać z ryżem.


Smacznego!

1 komentarz:

Maggie pisze...

Tez bardzo lubie tajska kuchnie - chyba za jej wyrazistosc i niebanalnosc, za oryginalne polaczenia smakow. Curry wyglada smakowicie!