sobota, 26 marca 2011

Tureckie ciasto szpinakowe (Ispanaklı Kek)

Tureckiej przygody kulinarnej ciąg dalszy. :)
Podobnie jak z "kobiecymi udami", tak również w tym przypadku, zaintrygowała mnie nazwa. Szpinak w cieście? Jak najbardziej... Ale że na słodko?
Przepis na to ciasto znalazłam u Binnur, na jej stronie: Binnur's Turkish Cookbook
Binnur proponuje tylko ubitą śmietanę na wierzch ciasta. Jednak mnie się wydaje, że powinno być coś więcej smakowo ;) Miłej zabawy ze szpinakiem na słodko! :)


Składniki:

500 gr liści szpinaku świeżego, dokładnie wypłukanego i wysuszonego
3 jajka
1,5 cup (ok. 375 ml) cukru
0,5 cup (125 ml) oliwy z oliwek, extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 cup (ok. 670 ml) mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem na wierzch ciasta:

0,5 cup słodkiej śmietanki do ubicia, najlepiej 40%
0,5 cup serka typu Philadelphia
30 gr masła w temperaturze pokojowej
cukier puder z prawdziwą wanilią, ok. 3 łyżek

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Rozdrobnić szpinak, tak aby powstało coś na kształt puree szpinakowego. Ubić jajka z cukrem. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i dodać szpinakowe puree. Dodawać po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem drewnianym czy ciasto jest w środku upieczone. Podpiec ewentualnie chwilę dłużej. 

Ostudzić ciasto w formie. Przygotować krem. Najpierw ubić lekko śmietanę. Dodać nastepnie masło i ser, na końcu dodać cukier, Ilość cukru w kremie zależy od gustu. Ja nie szczególnie lubię przesłodzone kremy.
Odkroić kawałek ciasta z brzegu, pokruszyć na talerzu.
Posmarować ciasto kremem i posypać zieloną kruszonką z ciasta.
Schłodzić całość w lodówce.

Smak ciasta jest dość specyficzny, ale nie aż tak bardzo szpinakowy. Myślę, że kolor ciasta stanowi główny punkt programu ;)

Smacznego!

2 komentarze:

dawny_basik pisze...

Niesamowicie intrygujące jest to ciasto

chantel pisze...

świetne ciasto :)
zapewne każdy próbujący się zachwyci :)