niedziela, 3 kwietnia 2011

Pilaf z wątróbką (ic pilav)

Zakochałam się tym razem w pilafach. Już ryż gotowany mi nie smakuje. Musi być wkładka i koniec.


Oczywiście tureckie danie. Pochodzi z czasów Ottomanów. Czyli dawno, dawno temu... i tak dalej. :)
Bardzo smaczny ryż, z czymś jeszcze... tym jest właśnie potrawa zwana pilaf (lub pilav, zależy  którym regionie Turcji mowa).
Wczoraj zakupiłam sporo wątróbki drobiowej, bo była świeża i tania. Bardzo polskie podejście. Jednak nie zamierzałam zrobić jej ani trochę po polsku. Znalazłam więc przepis na pilaf z wątróbką w książce "The Complete Middle East Cookbook" Tess Mallos. Troszeczkę zmieniłam. Na korzyść :)

Składniki:

1 szklanka ryżu długoziarnistego
250 g wątróbki drobiowej, z kurczka lub gęsi
około pól szklanki masła
50 g orzeszków piniowych
2/3 szklanki posiekanego szczypiorku, najlepiej jeśli to będą te bielsze części
1 czerwona cebula, pokrojona w paseczki
szczypta kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta papryki słodkiej
szczypa chili
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 szklanki rosołu (bulionu) drobiowego, najlepiej z kurczaka
posiekana natka pietruszki, około 3 łyżek stołowych

Przygotowanie:

Wypłukać ryż kilka razy, aż woda po ostatnim płukaniu będzie czysta. Przełożyć na sito, wysuszyć.
Oczyścić wątróbkę, pokroić w małą kostkę.
Rozgrzać połowę masła na patelni, podsmażyć orzeszki piniowe na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
W tej samej patelni podsmażyć szczypior wraz z czerwoną cebulką, dodać wątróbkę, dodać resztę przypraw.
W osobnej głębokiej patelni na pozostałej reszcie masła podsmażyć ryż, uważać aby nie zmienił koloru. Smażyć około 5-7 minut, energicznie mieszając.
Dodać bulion, więcej soli i pieprzu jeśli potrzeba, zmniejszyć gaz i gotować po przykryciem około 15 minut. Dolać wody jeśli trzeba.
Następnie dodać orzeszki piniowe, szczypior, cebulę, wątróbkę i pietruszkę. Smażyć tak przez chwilę, przewracając całośc drewnianą łyżką.
Położyć dwa ręczniki papierowe na pilafie, przykryć przykrywką i smażyć kolejne 20 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia na 10 zanim pilaf będzie podawany.
Pilaf może być serwowany jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs, zamiast gotowanego ryżu.

Smacznego! :)

Brak komentarzy: