środa, 18 maja 2011

Szparagi z migdałowym masłem

Prostota i szybkość wykonania. A do tego ten końcowy efekt wizualny. I smak. Nie trzeba nic więcej dodawać. No może tyle, że szparagi są tak "cieńkie" kalorycznie, że masło i migdały dodają szparagom niezłego animuszu. :)


Porcja dla 2 osób:

Składniki:

500 g białych szparagów
woda
sól

ok. 70 g masła
ok. 70 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Obrać szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw (część najbardziej pracochłonna w tej potrawie), zaczynając od główki.
Zagotować szparagi. Najwygodniej jest gotować szparagi związane razem sznurkiem bawełnianym. Potrzebny tutaj będzie wysoki garnek. Gotować na stojąco. Wodę należy lekko posolić. Gotować, aż szparagi zmiękną. Czas zależy od grubości szparagów. Najlepiej sprawdzić widelcem czy gotowe.

Podczas, gdy szparagi się gotują, przygotować masło. Najpierw trzeba na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Najlpiej to zrobić na średnim ogniu. Gdy płatki się zezłocą to zmniejszyć ogień i dodać masło. Rozpuścić masło delikatnie na bardzo małym ogniu. wymieszać. Można dodać szczyptę soli.

Smacznego!

1 komentarz:

Amber pisze...

Wspaniałe! Pysznie pokazane.