niedziela, 29 maja 2011

Łosoś w pomarańczowo - limonkowym sosie

Zachciało mi się luksusu dzisiaj i sięgnęłam po książkę "The Royal Caribbean International Cookbook -  Volume 2". Ponadto miała być to ryba dzisiaj i przepis na tego łososia jakoś tak sam się znalazł dość szybko. Tak więc mieliśmy na kolację przedsmak rejsu z The Royal Caribbean. :) Ten kto był na rejsie z tą firmą to na pewno wie jak smacznie karmią 24h na dobę. Na ostatnim rejsie z Singapuru zakupiłam książkę kucharską i otrzymałam nawet autograf i pozdrowienia od szefa kuchni. :)
Wykonanie tego dania trudne nie jest i ma się wrażenie na początku, że trochę jakby o wiele za dużo jest chilli w tym przepisie. Podczas przygotowywania kompotu pomidorowego można sobie zafundować inhalacje, bo chilli nieźle daje po nosie. :) Jednak końcowy efekt nie jest taki niebezpiecznie ostry jak się wydaje na pierwszy rzut oka.


Porcja dla 6 osób:

Składniki:

6 filetów  łososia (od 170 do 200 g każdy)
3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki kompotu pomidorowego:

450 g pomidorów
60 cukru
1 łyżka wody
3 szalotki, ładnie posiekane
1 łyżka obranego i posiekanego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku, ładnie posiekanego
60 ml (0,25 cup) białego vinegret
3 łyżki posiekanych świeżych papryczek chilli (moim zdaniem 2 łyżki cakowicie tu wystarczą)
60 ml (0,25 cup) soku pomidorowego
łyżka posiekanej, świeżej bazylii
sól
czarny pieprz

Składniki sosu pomarańczowo - limonkowego

60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczy
sok z dwóch limonek
1 łyżka obranego i ładnie posiekanego korzenia imbiru

Przygotowanie kompotu pomidorowego:

W niedużej patelni cukier i wodę zagotować mieszając i skarmelizować cukier na jasny brąz.
Dodać ładnie posiekane szalotki, imbir i czosnek, dobrze wymieszać i gotować około 3 minut.
Dodać vinegret, chilli i pomidory. Doprawić szczyptą pieprzu i soli. Szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyc ogień i dodać sos pomidorowy. Gotować około 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać bazylię.

Przygotowanie sosu pomarańczowo - limonkowego:

W niewielkim rondlu zagotować sok pomarańczowy, limonkowy z posiekanym imbirem. Zmniejszyć ogień i gotować około 15  aż konsystencja będzie przypominać glazurę.

Na samym końcu usmażyć rybę. Filety łososia lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni z każdej strony około 2 - 3 minut. Przelać sos pomarańczowy na patelnię z łososiem i gotować około 12 - 15 minut na małym ogniu.

Podawać łososia na kompocie pomidorowym z dodatkiem sosu pomarańczowego.



Smacznego!

Brak komentarzy: