niedziela, 22 maja 2011

Szparagi i pistacjowo - cytrynowy dressing

Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem białe szparagi z pistacjami i sokiem z cytryny.
Bardzo fajne połączenie, szczególnie dla podniebień lubiących kuchnię grecką w której króluje cytryna. Jednak danie to greckie raczej nie jest, bo przepis skonstruowany został metodą prób i błędów szparagowych. :)


Porcja dla 2 osób

Składniki:

pół kilograma białych szparagów
pół cytryny, skórka z niej otarta i wyciśnięty sok
4 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz i sól
4 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Obrać białe szparagi, odciąć końcówki i ugotować. Czas gotowania uzależniony jest od długości i grubości szparagów.
Wymieszać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i posiekanych pistacji.

I tyle. Podawać ze szparagami.


Smacznego!

3 komentarze:

Bea pisze...

Swietny pomysl Alicjo! Postaram sie po niedzieli wyprobowac, tyle ze z zielonymi szparagami raczej. Niech zyje wiosna ;)

Pozdrawiam i milej niedzieli zycze!

Arvén pisze...

Ja pistacje biorę we wszystkim, a jak są w towarzystwie szparagów - to w ogóle wysiadam ;)

Marcin pisze...

Wygląda znakomicie :) Może wreszcie się przekonam do szparagów ;)