wtorek, 10 maja 2011

Ziemniaczana sałatka ze szparagami i parmezanem

Sezonu na szparagi ciąg dalszy. Tym razem coś szwedzkiego. A dlaczego szwedzkiego? Bo z ziemniakami. :) Szwedzi kochają ziemniaki, a ja jakąś szczególną ich fanką nie jestem. Jednak przepis mi się spodobał, bo jest bardzo oszczędny czasowo. Wydrukowałam go z automatu z przepisami, który można tutaj znaleźć zazwyczaj w większym sklepie spożywczym. Fajna sprawa, gdy brakuje pomysłu na jedzonko. Wystarczy wpisać jakie produkty spożywcze zamierzamy kupić i pojawia się lista przepisów z tymi właśnie produktami. Poza tym potrzebowałam coś na szybki i lekki lunch na jutro (cały dzień spotkania, zebrania, itp.), nie będę miała nawet czasu aby podgrzać sobie lunch, więc to danie pasuje wspaniale.

v

Porcja dla 3 - 4 osób

Składniki:

ok. 650 g młodych ziemniaków
250 g zielonych szparagów
ok. 80-100 g parmezanu startego na tarce z dużymi oczkami
ok. 70 g malutkich listków szpinaku, tzw. baby szpinak

sos vinegret:

sok z jednej cytryny i starta z niej skórka
pół łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
ok. poł łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotować szparagi. Pokroić na kawałki o długości  3-4 cm.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Szparagi przełożyć do większego naczynia, zalać sosem. Dodać ziemniaki. Delikatnie wymieszać ze szparagami. Na koniec dodać szpinak i parmezan. Całość delikatnie wymieszać.

Podawać na zimno.

Smacznego!

5 komentarzy:

mopswkuchni pisze...

Nie przepadam za szparagami, ale w towarzystwie parmezanu i ziemniaków mogą być całkiem ciekawe w smaku ;) Z tymi automatami to rewelacja! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

maly-kuchcik pisze...

Wyglada rewelacyjnie. Teraz sezon na szparagi, muszę się skusić :)
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

flowerek.com pisze...

Mansikko, salatka prezentuje sie swietnie. Dobrze miec w kuchni zapas przepisow szybkich i prostych. Niemcom ta salatka pewnie tez by zasmakowala ;)Pozdrawiam

tu-tusia pisze...

Jak tylko pojawią się znowu młodziutkie zielone szparagi - ostatnie pomarzły po majowym śniegu :( - zrobię tą sałatkę. Lubię ziemniaki, szpinak baby jest super a winegret uwielbiam i ostatnio mam fazę na sałatki :D Wszystko pasuje

fotoala pisze...

Powiem Wam, ze wlasnie zjadlam salatke na bardzo pozny lunch. Jest jeszcze lepsza nastepnego dnia! :)