piątek, 4 listopada 2011

Łosoś teriyaki z sezamem i kolendrą na makaronie ryżowym

Coś na piątek, na szybkie i lekkie danie, tym razem z kuchni japońskiej. Marynata teriyaki jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do mięs, warzy jak i ryb. Świetnie sie komponuje nawet z makaronem, o czym przekonałam się dzisiaj przygotowując to danie.



Porcja dla 4 osób

Składniki:

4 filety z łososia bez skóry o wadze około 125 g każdy

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka brązowego cukru
2 duże ząbki czosnku, posiekane na bardzo drobno
1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego na drobno lub startego na tarce
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki wody

Ponadto:

1 łyżka oleju sezamowego
2 posiekane dymki
ok. 4 łyżek posiekanych liści kolendry

ok. 250 g ugotowanego makaronu ryżowego

Przygotowanie:

1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.

2. Filety łososia położyć na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Wylać marynatę na filety i marynować ok. 20 minut.

3. Odlać połowę marynaty do miseczki.

4. Piec łososia w 180 stopniach, z każdej strony przez około 4 minuty.

5. Rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego w dużym rondlu, dodać ziarna sezamowe i posiekaną dymkę. Smażyć przez około 1 minutę. Wrzucić ugotowany makaron i dodać resztę odlanej marynaty. Dodać kolendrę. Całość wymieszać.

6. Podawać upieczonego łososia na makaronie.

Smacznego!

1 komentarz:

evita0007 pisze...

Pycha ryppppcia :-) Uwielbiam :-)