poniedziałek, 5 grudnia 2011

Krokiety ziemniaczane z parmezanem i bazylią

Dawno mnie tutaj nie było. Wszystko przez chwilowe rozjazdy. Ponadto przeziębienie i mnie dostało tej jesieni, a myślałam już, że nie się nie dam. Nawet chęć do gotowania, pieczenia i w ogóle podniesienie garnka graniczy chwilowo z cudem. Tak więc dzisiaj coś bardzo lekkiego nie tylko w przygotowaniu, ale nawet w swojej końcowej formie.
Nie jestem fanką ziemniaków jako takich, ale wszelkie przetwory jak właśnie krokiety czy zapiekanki ziemniaczane zawsze do mnie przemawiały. W przypadku posiadania nadmiaru ziemniaków to naprawdę bardzo wygodne danie, na pozbycie się nadmiaru. :)


Porcja 10 krokietów

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki startego sera żółtego (lub dodatkowe 2 łyżki startego parmezanu)
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
2 żółtka
ok. 200 g sera mozarella, pokrojonego w kostkę
sól
czarny pieprz

panierka:

kilka łyżek mąki
1 całe jajko, lekko roztrzepane
kilka łyżek bułki tartej

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1. Obrać ziemniaki i ugotować do miękkości.

2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na pure, dodać masło, bazylię, natkę pietruszki, sól i czarny pieprz do smaku.

3. Ostudzić masę ziemniaczaną i dodać żółtka oraz oba rodzaje serów.

4. Formować krokiety o długości około 8 cm, do środka każdego włożyć kawałek mozarelli.

5. Obtoczyć każdego krokieta w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce.

6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron.

7. Usmażone krokiety przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju z patelni.

8. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.



Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

cok lezzetli, tam agizima layik.