sobota, 28 maja 2011

Szparagi z wędzonym łososiem w cieście francuskim

Ależ sie uczepiłam tego ciasta francuskiego. :) Gotowe ciasto ma to do siebie, że nie trzeba za wiele o nim mysleć. Wystarczy pomysleć o nadzieniu, wierzchu, dodatku. Chociaż dla mnie wystarczy samo ciasto francuskie prosto z piekarnika. Niebiezpieczna bombka kaloryczna, szczególnie gdy zapiekam kolejne płaty ciasta pod jakąś konkretną potrawę. Zawsze muszę mieć kilka w zapasie, bo wiem, że część pożrę w trakcie przygotowań. Nadzienie przygotowane, a ja wyjadam kolejne podpieczone płaty ciasta pod pretekstem spróbowania, czy to już gotowe. I to jest właśnie piękne w gotowaniu, że można próbować i podjadać, niestety nie bez efektów ubocznych. Szkoda, bo bez efektów byłoby jeszcze piękniej. Efekty uboczne to wszelkie, powstałe w procesie przyrządzania posiłków, dodatkowe boczki. :)
To tyle skarg i zażaleń dotyczących figury.

Skandynawia, czyli łosoś rządzi na stołach. Jest jeszcze śledź, ale ten przeznaczony jest na szczególne okazje, dni zaznaczone w kalendarzu na czerwono. :)

Łosoś w różnych postaciach i formach jest wszędzie w Szwecji. Albo to ja powoli dostaję obsesji na jego punkcie. Szczególnie ostatnio "chodził" za mną wędzony łosoś. Podejrzałam u koleżanki w pracy na lunchu, a ta zazwyczaj ma jakieś takie "ciastowate" posiłki. Niezłe mieszanki, na pierwszy rzut oka wybuchowe, można znaleźć na jej talerzu. I postanowiłam sama taką mieszankę, szwedzką, mniej wybuchową, przygotować.

Wędzony łosoś w tym przypadku pasuje bardziej taki wędzony łosoś na zimno, ale trzeba uważać z doprawianiem na końcu całości. Ja niestety przesadziłam z solą tym razem. Już sam tylko łosoś jest tak słony, że w gruncie rzeczy solić nie trzeba.


Porcja dla 3-4 osób

Składniki:

około 250 g ciasta francuskiego
1 jajko do smarowania
około 300 g zielonych szparagów
około 200 g wędzonego łososia w plastrach
200 g białego serka typu Philadelphia
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
szczypta soli (radzę pominąć przy bardzo osolonej rybie)
2 jajka
świeżo zmielony biały i czarny pieprz



Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Nasmarować formę o średnicy 20-24 cm masłem. Wyłożyć ciasto.
2. Obciąć twarde końcówki szparagów i zagotować w lekko osolonej wodzie.
3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ciasto francuskie do czasu aż się zezłoci. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
4. Posmarować ciasto lekko rozbełtanym jajkiem i podpiec dodatkowe 5 minut.
5. Wymieszać ser z jajkami i koperkiem, dodać obydwa rodzaje pieprzu.
6. Można zostawić sobie około 1/3 łososia, aby mieć do dekoracji na wierzch.
Wyłożyć większą część łososia na ciasto jako tę pierwszą warstwę. Na to przełożyć masę serową i na sam wierzch udekorować szparagami. Powkładać resztą łososia pomiędzy szparagi.
7. Zapiekać około 20-25 minut, do czasu aż nadzienie stężeje.
8. Podawać na ciepło lub na zimno,.

Smacznego!

2 komentarze:

dawny_basik pisze...

Nie tylko, że się przekonałaś do szparagów to wręcz popadłaś w szparagowe szaleństwo, to bardzo fajne i smaczne szaleństwo!
Wspaniałe są wszystkie Twoje propozycje szparagowe.

Горошина pisze...

Так аппетитно! Обязательно приготовлю. Så aptitretande. Definitivt försöka laga mat