sobota, 29 października 2011

Lody z avokado

Był już sorbet i nawet ciasto z avokado, ale lody są jednak najlepsze. Bardzo kremowe i takie jakby trochę tłuściutkie. Samo avokado zawiera w sobie sporo tłuszczu, to jeszcze do tego jajka i kremówka. Po prostu pychota. Szczególnie ponurą jesienią. :)


Składniki:

2 - 3 avokado, bardzo dojrzałe, ale nie przejrzałe - rozgniecione na pure
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 150 - 200 g cukru
100 g serka o gładkiej konsystencji, np. typu Philadelphia
100 ml śmietany kremówki
sok z jednej limonki

Przygotowanie:

1. Ubić żółtka z cukrami na puszystą białą masę. Dodać sok z limonki, avokado oraz serek. Zmiksować.

2. W osobnym naczyniu ubić lekko śmietankę.

3. Obydwie masy wymieszać dokładnie w jednym naczyniu.

4. Przelać masę do maszyny do lodów i wyrabiać aż będą gotowe.

5. Opcja bez maszyny. Przelać masę do plastkowego pojemnika. Wstawić do zamrażarki i co godzinę miksować. Powtórzyć miksowanie kilka razy.

Smacznego!

2 komentarze:

Ja smakosz pisze...

A gdzie avokado???

fotoala pisze...

Avokado jest przeciez w skladzie. Nie rozumiem pytania. Hmmm...