Był już sorbet i nawet ciasto z avokado, ale lody są jednak najlepsze. Bardzo kremowe i takie jakby trochę tłuściutkie. Samo avokado zawiera w sobie sporo tłuszczu, to jeszcze do tego jajka i kremówka. Po prostu pychota. Szczególnie ponurą jesienią. :) 
Składniki:
2 - 3 avokado, bardzo dojrzałe, ale nie przejrzałe - rozgniecione na pure
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 150 - 200 g cukru 
100 g serka o gładkiej konsystencji, np. typu Philadelphia
100 ml śmietany kremówki 
sok z jednej limonki 
Przygotowanie: 
1. Ubić żółtka z cukrami na puszystą białą masę. Dodać sok z limonki, avokado oraz serek. Zmiksować. 
2. W osobnym naczyniu ubić lekko śmietankę. 
3. Obydwie masy wymieszać dokładnie w jednym naczyniu. 
4. Przelać masę do maszyny do lodów i wyrabiać aż będą gotowe. 
5. Opcja bez maszyny. Przelać masę do plastkowego pojemnika. Wstawić do zamrażarki i co godzinę miksować. Powtórzyć miksowanie kilka razy. 
Smacznego!

2 komentarze:
A gdzie avokado???
Avokado jest przeciez w skladzie. Nie rozumiem pytania. Hmmm...
Prześlij komentarz