niedziela, 3 kwietnia 2011

Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana (Fırında Kabak-Patates Püresi)

I znowu coś tureckiego. :) Tak przynajmniej zakładam, bo znalazłam na blogu u Binnur


Składniki:

2  średniej wielkości cukinie, starte na tarce, na dużych oczkach, odsączyć nadmiar wody
400 g ugotowanych ziemniaków, startych na tarce
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

200 g startego sera mozzarella lub sera Asiago

oliwa z oliwek

Przygotowanie: 

Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Wymieszać starte ziemniaki wraz z cukinią, koperkiem, solą i pieprzem w większym naczyniu. Posmarować formę do pieczenia odrobiną oliwy, przełożyć całość, wierzch posypać startym serem i piec do czasu aż wierzch będzie złoto-brązowy. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek zamiast ziemniaków czy ryżu. 

Smacznego!

1 komentarz:

Bea pisze...

Alicjo, podoba mi sie! Ziemniaki, cukinia i ser - to MUSI byc dobre! :)

Pozdrawiam slonecznie! I przesylam troche wiosny :*