sobota, 19 marca 2011

Naleśniki najlepsze na świecie

Ktoś może pomyśleć...phi... też mi coś! naleśniki!... jednak naleśniki Pani Anieli Rubinstein są po prostu najlepsze na świecie. Robię naleśniki tylko i wyłącznie według tego właśnie przepisu. Dlaczego? Bo się nie przyklejają do patelni i ponadto smakują po prostu jak naleśniki :)
Przepis na te naleśniki pochodzi z książki pt. "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein i według niego wychodzą najlepsze na świecie naleśniki.


Składniki:

1 szklanka mąki (ok. 200 g)
1 szklanka mleka (1/4 litra)
3/4 szklanki gęstej śmietany
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
ok. 3 łyżek stołowych zmiękczonego masła

Przygotowanie:

Mąkę, mleko, śmietanę i sól ubić najlepiej mikserem. Gdy wszystkie składniki się połączą, nie przerywając ubijania, dodać jajka. Odstawić na około 30 minut, aby ciasto na naleśniki odpoczęło.

Rozgrzać masło na patelni, oczywiście tylko mały skrawek masła i smażyć naleśniki. Zazwyczaj z tej porcji wychodzi około 10-12 naleśników. Zależy od tego jak grube naleśniki smażymy.


Moje ulubione, absolutnie najlepsze naleśniki to te z dżemem truskawkowym i śmietaną. Mniam!
Nadzienie zależy od gustu, jednak jeśli robimy naleśniki ze słodkim nadzieniem to polecam dodać szczyptę cukru do ciasta naleśnikowego. Naleśniki smakują wtedy nieco lepiej.


Smacznego! :)

Brak komentarzy: