Zielono mi ...czyli makaron z sosem z pesto. ...czyli z sosem na bazie bazylii.... OK. Potrzeba więcej wyjaśnień?
Tylko może tyle, że wiele myśleć tutaj nie trzeba, świetny pomysł na naprawdę szybką kolację. I przy okazji wykwitną, bo to danie całkiem przyzwoicie wygląda na talerzu! ;)
Porcja dla 2 - 3 osób
Składniki:
250 g makaronu
Składniki pesto:
30-50g świeżych liści bazylii
30-50 g świeżej natki pietruszki
30-50g orzechów piniowych
1 - 3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, około 4-6 łyżek lub więcej, według gustu
sól
pieprz
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Wszystkie składniki pesto wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Z czosnkiem lepiej uważać, bo pesto może wyjść zbyt pikantne - nie radzę eksperymentować zbyt stanowczo, lepiej dodawać po jednym ząbku i próbować czy będzie ok. Doprawić solą i pieprzem wedle upodobań.
Podawać z makaronem posypując parmezanem.
Smacznego!
5 komentarzy:
Odkąd dorobiłam się blendera, nie mogę się doczekać by zrobić takie zielone pesto. Wygląda cudownie! :)
pesto...przepysznie :)
zielone pesto wyglada smakowicie!
przepysznie! Зеленый соус выглядит вкусно!
u mnie też wczoraj był makaron, i też z pesto! tyle że z dodatkiem awokado :) Pyszne! Uwielbiam takie makarony z zielonym sosem :)
A najlepiej zielone pesto z zielonym makaronem:) to dopiero dawka energii:)
Prześlij komentarz