Do zabrania się za dynię skłoniła mnie masa przepisów na to warzywo, które ostatnio zalewają blogi kulinarne. Przejrzałam, przeczytałam, pozmieniałam troszkę i jest oto ciasto z dynią. Najpierw musiałam przejrzeć przepisy na to jak zrobić pure z dyni i okazało się, że to sprawa banalnie prosta, choć może troszkę czasochłonna, bo do miękkości dynia potrzebuje czasu w piekarniku. Jednak jeśli pure już jest gotowe to nie pozostaje nic innego jak zaszaleć na pomarańczowo. Przyznam, że kolor wyrobów z dyni bardzo mi się podoba, a smakowo to można upichcić prawie wszystko, od wytrawnych po słodkie dyniowe dania.
Pure z dyni:
Składniki:
dynia
100 ml wody
Przygotowanie pure:
1. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Następnie wlać wodę.
2. Pokroić dynię na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Oczyścić z pestek i dyniowych `nitek`.
3. Wyłożyć dynię na blasze. Przykryć całość folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny lub półtorej w zależności od wielkości kawałków dyni.
4. Po upieczeniu wybrać łyżką miąższ z dyni (podobnie jak z avokado :)). Przełożyć do miski i widelcem rozgnieść na pure.
5. Pure użyć od razu lub zawekować lub zamrozić w plastikowych pudełkach lub woreczkach.
Tarta z dynią:
Składniki
spód:250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru pudru
nadzienie:
szklanka lub więcej pure z dyni
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Spód przygotować jak na ciasto kruche. Masło posiekać z mąką w dużej misce, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Schłodzić około godziny.
2. Nadzienie: jajka ubić razem z cukrem, dodać miód i resztę składników. Dokład wszystko zmiksować.
3. Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce i następnie ugnieść w formie. Można ciasto oczywiście rozwałkować i przełożyć do formy, ale to opcja dla osób o silnych rękach, bo schłodzone ciasto potrafi być bardzo twarde.
Po wyłożeniu ciasta do formy, nakłuć dokładnie widelcem w wielu miejscach, aby ciasto nie unosiło się w trakcie pieczenia. Podpiec spód około 10 minut w 180 stopniach.
4. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika i na to wylać nadzienie. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 45 minut.
5. Podawać ciasto ze szczyptą cynamonu lub kleksem z bitej śmietany.
Smacznego! :)
3 komentarze:
Ja uwielbiam dyniowe ciasta - Twoje wygląda wspaniale. Dobrze, że się na dyńkę skusiłaś - daje ogromne pole do popisu :)
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
Prosimy o kolejne przepisy
Prześlij komentarz