Zapiekanka mięsna z makaronem
Proste i szybkie danie, żadne tam cuda azjatyckie tym razem.....
Wystarczy mieć:
220 g makaronu, np. Penne lub o innego
500 - 600 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 - 300 g pieczarek
opcjonalnie: papryka, marchew, cukinia itp. pokrojone w plasterki lub kostkę
po 1 czubatej łyżeczce oregano i bazylii (można użyć gotowej przyprawy do pizzy)
sól, pieprz
5 łyżek pomidorowego puree lub krojonych pomidorów
300 g mozarelli lub/i opcjonalnie starty ser żółty
olej do smażenia
Połowę mozarelli zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. Drugą połowę pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Przełożyć do niego ugotowany makaron, mięso, cebulę z czosnkiem i pieczarkami (oraz innymi warzywami) oraz startą część mozarelli (ser żółty). Wymieszać delikatnie wszystkie składniki w naczyniu. Zapiekać pod przykryciem przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na wierzch resztę mozarelli w plastrach i zapiekać bez przykrycia kolejne 5 minut.
To ile damy puree pomidorowego i czy dodamy warzywa dodatkowo to kwestia gustu. Podobnie z ilością mozarelli i sera żółtego.
Podawać na ciepło prosto z piekarnika.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz