To jest kolejny sposób na wykorzystanie cukini w kuchni tureckiej i nie gorszy od pozostałych, jak nie o wiele lepszy. Oczywiście na talerzu nie może zabraknąć jogurtu tureckiego z czosnkiem. Czosnku tym razem mogło być więcej niż jogurtu, bo sezon przeziębień uważam za rozpoczęty. :)
Porcja dla 4 osób
Składniki:
ok. 800 cukini, to mniej więcej 3 średniej wielkości cukinie
ewentualnie sól
olej słonecznikowy
ciasto piwne:
220 - 250 g mąki pszennej
300 - 400 ml piwa
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Pokroić cukinie na mniejsze części, np. wzdłuż podobnie jak 0,5 cm frytki. Można pokroić na różne sposoby zależy jak będzie podawana. Można w plastry, ok 0,5 - 1 cm grubości.
Posolić, jeśli to konieczne. Jednak posolenie cukinii przed smażeniem spowoduje, że cukinia może za bardzo zmięknąć. (Ja nie solę cukini, bo sól też jest w cieście piwnym i moim zdaniem całość jest wystarczająco słona.)
2. Wsypać mąkę do miski, wlać połowę piwa, posolić. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodawać resztę piwa, aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt gęste. (Resztę piwa wypić :) )
3. Rozgrzać olej na patelni. Każdy plaster czy kawałek cukini zamaczać w cieście i przekładać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć ok. 3 min aż ciasto i cukinia nabiorą koloru. :) Podawać z jogurtem tureckim zmieszanym z czosnkiem i szczyptą soli.
Smacznego!
6 komentarzy:
Wróciłam z wakacji i już tęsknię do kuchni tureckiej, sporo przepisów chciałabym wypróbować , ten też trafia na listę, bo cukinia w cieście bardzo mi smakowała:)
Pozdrawiam cieplutko!
Z piwem jeszcze nie próbowałam, a wydaje się być przednie :)
pyszna ta cukinia , wczoraj robiłam ,a że miałam mało cukinii to resztę użyłam do maczania tofu i smażyłam tez pycha( tofu, pokroiłam posmarowałam marynata z musztardy , czosnku i przypraw , zostawiłam na kilka godzin )
ciesze sie, ze smakowalo! jak na razie to moja ulubiona cukinia!
i moja reż
Idealne danie dla mojego męża :D
Prześlij komentarz