Bardzo szybki i smaczny deser. Poza tym bardzo ładnie prezentuje się na stole w tej jesiennej aurze. :)
Składniki:
ciasto francuskie, 1 lub dwa płaty o wymiarach mniej więcej 10 x 35 cm
2 - 4 jabłka, obrane i pokrojone w cieńkie plasterki
2 łyżki cukru
pół łyżeczki kardamonu (najlepiej grubomielonego)
ok. 80 g orzechów laskowych, posiekanych
Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 220 stopni C.
2. Podłużną formę do pieczenia wysmarować masłem. Ciasto francuskie wyłożyc w formie (jeśli są to grube płaty ciasta to delikatnie je rozwałkować), skropić ciasto zimną wodą.
3. Wyłożyć plasterki jabłek na ciasto. Posypać cukrem, kardamonem i orzechami.
4. Piec około 15 - 20 minut.
Podawać na ciepło z sosem waniliowym lub lodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz