Składniki:
3 duże cukinie, ok. 600 - 800 g
40 g masła
1 duża cebula, ładnie posiekana
1 łyżka mąki pszennej
0,5 litra bulionu np. z kurczaka
300 - 500 ml mleka
1 płaska łyżka świeżego tymianku, ładnie posiekanego
100 - 200 ml śmietany słodkiej, tłustej, co najmniej 20 %
ok. 30 g startego sera parmezan
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przygotować duży garnek. Najlepiej najpierw podsmażyć cebulę na maśle na dużej patelni, na małym ogniu. Powinna zmięknąć, a nie zbrązowieć. Dodać cukinię pokrojoną w plastry. Smażyć przewracając czasami około 7 minut.
2. Dodać mąkę i całość wymieszać. Smażyć około 1 minuty. Przełożyć zawartość patelni do garnka.
3. Dodawać bulion i mleko po trochu, mieszając. Dodać tymianek i zwiększyć ogień. Zagotować.
4. Zmniejszyć ogień i gotować zupę około 10 minut. Odstawić na bok. Troszkę przestudzić. Używając blendera zmiksować zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać sól i pieprz jeśli potrzeba. Dodać śmietanę i ser parmezan. Wymieszać.
5. Podawać np. z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Smacznego! :)
2 komentarze:
hmmmm... a ile cukinii ? :)
Oj, rzeczywiscie zapomnialam o cukini w skladnikach. Przepraszam. Juz uzupelnione.
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz