Przepis pochodzi ze strony Bajaderki na www.mniammniam.pl
Ciasto to zyskało sobie wielu zwolenników, wystarczy przejrzeć opinie pod przepisem na stronie Bajaderki.
Porcja na bardzo dużą formę. Można zrobić z połowy porcji w formie o średnicy 20 - 24 cm.
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
ok. 320 g masła
6 dużych żółtek
2 lyżki gęstej kwaśnej śmietany
nadzienie:
8 - 12 obranych jabłek, najlepiej tych bardziej kwaśnych
ok. 120 ml wody
250 g cukru
2 łyżeczki cynamonu lub więcej
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu lub nieco więcej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto szybko, najłatwiej to zrobić w malakserze lub innej maszynie. Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię i chłodzić co najmniej goidzinę w lodówce.
Nadzienie:
Pokrojone i obrane jabłka przełożyć do rondla, dodać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać przyprawy i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masy jabłkowej i dusić przez około 3 - 5 minut. Masa powinna zgęstnieć, ale nie być rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Dużą formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
(Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, aby je zetrzeć na tarce, to jedną część ciasta można rozwałkować w koło, a drugą część ciasta rozwałkować cieniutko i pociąć na paseczki.)
Podpieczony spód lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyc na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta (lub uożyc na wierzchu paseczki ciasta, tak aby przykryło całość).
Piec około godziny, aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni.
Lekko przestudzić i można posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.
Nadzienie:
Pokrojone i obrane jabłka przełożyć do rondla, dodać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać przyprawy i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masy jabłkowej i dusić przez około 3 - 5 minut. Masa powinna zgęstnieć, ale nie być rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Dużą formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
(Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, aby je zetrzeć na tarce, to jedną część ciasta można rozwałkować w koło, a drugą część ciasta rozwałkować cieniutko i pociąć na paseczki.)
Podpieczony spód lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyc na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta (lub uożyc na wierzchu paseczki ciasta, tak aby przykryło całość).
Piec około godziny, aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni.
Lekko przestudzić i można posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.
2 komentarze:
Cudna! Nie wątpię, że najlepsza. Wygląda oszołamiająco smacznie ;)
też ją piekłam i w pełni się zgadzam, że jest najlepsza na świecie! jeszcze żadna nie zdołała jej przebić :)
Prześlij komentarz