Składniki:
ok. 350 g mąki pszennej
1,5 lyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,25 lyżeczki startej galki muszkatalowej
4 bardzo dojrzale banany, roztarte na pure
ok. 120 g cukru
ok. 70g brązowego cukru
120 g rozpuszczonego masla
50 ml mleka
1 jajko
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
ok. 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
2. Przygotować foremki na muffiny.
3. Mąkę, sodę, sól przesiać do miski, dodać gałkę oraz orzechy* i wymieszać.
4. Banany dobrze rozetrzeć, dodać do nich oba rodzaje cukru, roztopione masło, mleko, jajko i żurawinę, wymieszać i dodać do suchych składników.
5. Masę delikatnie wymieszać, tylko do połączenia obu mas i rozdzielić równomiernie do przygotowanych foremek.
6. Piec około 20-25 minut, aż bedą lekko zarumienione i suche w środku.
*Orzechy można podzielić na połowę. Jedną część dodać do ciasta, a drugą do posypania po przełożeniu do foremek. Punkt 5.
Smacznego!
1 komentarz:
HARIKA, COK GUZEL. TAM AGZIMA LAYIK.
Prześlij komentarz