... bo w Szwecji obchodzi się tłusty wtorek, a nie czwartek jak w Polsce. "En semla" to taka kardamonowa drożdżowa bułeczka z nadzieniem marcepanowo - śmietanowym. Co kraj to obyczaj. Osobiście bardziej podobają mi się polskie, pączkowo - faworkowe zwyczaje, jednak wszystkiego trzeba przecież spróbować. Semla jest bardzo smaczna, absolutnie nic jej nie brakuje, wręcz po zjedzeniu jednej sporej sztuki można mieć szczerze dość i nie chcieć więcej. :)
Porcja na 36 - 40 mini semlor
Składniki:
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
75 g masła
ok. 800 g mąki pszennej
1 jajko
60-80 g cukru
1,5 łyżeczki grubo mielonego kardamonu
szczypta soli
1 całe jajko roztrzepane do posmarowania
Nadzienie:
300 g masy migdałowej/marcepanowej
100 ml mleka
2-4 łyżki słodkiej, tłustej śmietany
dodatkowo:
500 ml śmietany słodkiej co najmniej 30% do ubicia
cukier puder
Przygotowanie:
1. W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać 250 ml mleka i zagrzać do temperatury około 37 stopni, tak aby można było włożyć palec bez poparzenia się.
2. Rozpuścić drożdże w mleku z masłem. Odstawić na bok i chwilkę przestudzić.
3. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę, tak aby podwoiła swoją objętość. Dodać mąkę, sól, kardamon. Ciasto wyrabiać najlepiej w metalowej misce, do czasu aż będzie odchodziło od miski.
4. Odstawić ciasto w misce w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podwoiło swoja objętość. Przykryć ściereczką, aby nie wyschło.
5. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blachę lub dwie papierem do pieczenia.
6. Podzielić ciasto na połowę i następnie każdą połowę znowu na połowę. Podzielić ciasto na około 36 części lub 20 części. Zależy jak duże semle chcemy uzyskać. Z każdej części ciasta ulepić kulę i kłaść każdą kulę na blachę w odległości co najmniej 2 cm.
7. Odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce, aby bułeczki jeszcze bardziej urosły. Przykryć ściereczką.
8. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i następnie piec około 8 - 10 minut.
9. Każdą bułeczkę ściąć u góry, następnie wyjąć trochę środka bułeczki i przełożyć do miski.
10. Przygotować nadzienie. Miąższ z bułek zmiksować wraz z masą migdałową/marcepanową, mlekiem i śmietaną. Wypełnić każdą bułeczkę masą marcepanową.
11. Ubić śmietanę. Nałożyć trochę śmietany na masę marcepanową. Najlepiej to zrobić szprycą. A następnie nałożyć delikatnie kapelusz semli. Na samym końcu posypać delikatnie przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!
2 komentarze:
To ciekawe, że mają tłusty wtorek ;) Ale jak dla mnie wtorek czy czwartek, to żadna różnica, jeszcze jak ma się takie bułeczki... ;)
Zjem wszystko co z kremem. I słodkie. :D
Prześlij komentarz