wtorek, 31 lipca 2012

Tarta z rabarbarem i kruszonką

To ciasto robiłam już wiele razy i jest ono jednym z moich ulubionych. Czas na rabarbar się niedługo skończy niestety, więc warto wyprobować. Chociaż pewnie nie zaszkodzi zastąpić rabarbaru innymi owocami, jak np. śliwkami. Przepis pochodzi z tej strony oczywiście. Bajaderkowych przepisów nigdy dość! :)


Składniki:

ciasto:

 2 szklanki mąki
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 szklanki cukru pudru
 3/4 kostki masla
 3 duże zółtka
 1 lyżka gęstej kwaśnej śmietany

nadzienie:
 ok. 1 kg rabarbaru
 ok. 6 lyżek cukru
 1/2 szklanki dżemu truskawkowego

kruszonka:

185g mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
2. Rozgrzać pierkarnik do 180 stopni. Formę do tarty (srednica około 25 cm) posmarować masłem. Ciasto zetrzeć do formy używając tarki o grubych oczkach. Następnie wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika i podpiec około 8 - 10 minut aż się lekko zezłoci.
3. Umyć rabarbar, osuszyć i pokroić na około 1 cm kawałeczki.  Rozgrzac dużą, suchą patelnię i podgrzać na niej rabarbar posypująć cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu około 5 minut lub dłużej aż rabarbar puści sok.
4. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w niewielkim rondelku i wlać do suchych składników. Dobrze wymieszać.
5. Podpieczone i przestudzony spód ciasta posmarować lekko dżemem truskawkowym, wyłożyć na to rabarbar i na końcu posypać kruszonką.  Piec około 40 minut aż wierzch ciasta się zezłoci.

Smacznego!

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Rabarbar i duża ilość kruszonki..pysznie!

Weronika pisze...

Aż ślinka leci... Pycha!

Anonimowy pisze...

Jeszcze 30 minut :) I bedziemy sie zajadac.Juz wyglada apetycznie ;)

buty online pisze...

Boże jak bym ja chciałam zrobić taką tarte, ale na razie nie mam piekarnika((