Szybka kolacja z wykorzystaniem nadmiaru cukini i pora z lodówki. No i potrzeba też troszkę sera, aby nadać daniu nieco pikantności. Z serem przesadziłam nieco, co widać na załączonym obrazku. Cukinia i por utopiły się po prostu. Jednak danie warte grzechu. :)
ciasto francuskie a formę o rozmiarach około 22x22 cm
2 duże cukinie
1 por, jego biała i jasno zielona część, ładnie posiekany
2/3 szklanki (cup) śmietany gęstej, co najmniej 12%
3 jajka, lekko ubite
ok. 100 - 150 g sera żółtego o ostrym smaku startego na tarce
sól
czarny pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 200 stopni. Wyłożyć zamrożone ciasto francuskie na formę i podpiec około 10 - 15 minut. Zależy od ciasta. Podglądać, czy już urosło i się zezłociło. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie pokroić cukinię w cieńkie plasterki i podsmażyć na ghee lub maśle. Dodać pora. Smażyć całość na dużym ogniu, aż woda z cukini odparuje. Mieszać delikatnie, aby cukinia nie zbrązowiała. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Wymieszać dokładnie w niewielkiej misce śmietanę, jajka, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Wyłożyć cukinię z porem na ciasto francuskie do formy, tak aby około 1 cm pozostał na około na brzegach. Na to wylać delikatnie śmietanę z jajkami i na koniec posypać serem.
Zapiekać około 15 minut w 200 stopniach. Podglądać czy się ciasto za bardzo nie przypieka. Jeśli tak to zmniejszyć temperaturę lub wyjąć wcześniej z piekarnika.
Smacznego!
1 komentarz:
Zapowiada się świetnie :)
Prześlij komentarz