Porcja dla 2 osób
Składniki:
500 g białych szparagów
1 - 1,5 wywaru z warzyw lub wody 1 - 2 kostki bulionowe, w przypadku jeśli nie posiadamy własnego wywaru z warzyw
1 łyżka suszonych warzyw (niekoniecznie)
ok. 100 ml śmietany słodkiej co najmniej 22%
sól
czarny pieprz
szczypta cayenne
Przygotowanie:
1. Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając od główek szparagów. Odciąć twarde końcówki.
Pokroić szparagi na mniejsze części, np. takie po 2-3 cm długości.
2. Zagotować wodę (lub wywar), dodać szparagi (i kostkę bulionu warzywnego, jeśli nie mamy własnego wywaru). Dodać suszone warzywa. Gotować całość aż szparagi będą miękkie.
3. Zdjąć z ognia. Nieco wystudzić. Zmiksować blenderem do jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba.
4. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
5. Podawać zupę posypaną cayenne.
Smacznego! :)
4 komentarze:
A własnie że nie tylko ty:) bo ja też...i jeżeli ta zupka jest dobra na wirusa to pruję do sklepu po szparagii bo też mi sie przyda...
p.s. epidemia anginy jest też i u mnie...pozdrawiam!
Krem szparagowy na pewno jest dobry na wszystko ;-) Nie tylko na zdrowie - ale też na dobre samopoczucie :D
Ja też, niestety... Ale sama myśl o takiej zupie jest już kojąca:)
Pozdrawiam!
Ciekawe. W sumie mnie zupy zawsze stawiają na nogi.
Prześlij komentarz