Szparagi w kuchni chińskiej to nie takie byle co. Znalazłam przepis w książce "500 chinese recipes" Jenni Fleetwood. A książkę tę kupiłam w takiej jednej fajnej księgarni na Istiklal Caddesi 55 w Istanbule :) Księgarnię jak i książkę bardzo polecam. Zresztą to nie jedyna książka kucharska, którą tam właśnie kupiłam. Każdego razu, gdy jestem w Istanbule, to muszę wejść i zobaczyć co mają nowego. W Stockholmie nie mam niestety szans na takie publikacje prosto z księgarni, pozostaje tylko Amazon.
3 - 4 porcje
Składniki:
60 g makaronu celofanowego "Vermicelli" lub cieńkiego makaronu ryżowego
olej do głębokiego smażenia
1 łyżka oleju słonecznikowego
ok. 400 g zielonych szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki chińskiego wina (można zastąpić wytrawnym Sherry)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować makaron. Wypełnić głębszą patelnię olejem do głębokiego pieczenia i nagrzać do 180 stopni. Można sprawdzić czy jest już odpowiednia temperatura oleju wrzucając na patelnię kawałek chleba, jeśli w ciągu 45 sekund zbrązowieje to znaczy, że gotowe.
Dodać do patelni niewielką ilość makaronu. Makaron powiększy swoją objętość w ciągu zaledwie kilku sekund. Wyjąć natychmiast, odcedzić, przełożyć na ręcznik papierowy. I podobnie postąpić z resztą makaronu.
Rozgrzać w głębszej patelni łyżkę oleju słonecznikowego na dużym ogniu. Dodać szparagi i smażyć stir-fry przez około 3 minuty.
Dodać sól, pieprz, cukier, wino i obydwa sosy, smażyć stir-fry przez kolejne 3 minuty. Dodać olej sezamowy, zamieszać i zdjąć z ognia.
Smacznego!
3 komentarze:
Brzmi pysznie:)
Bardzo smakowicie wyglądają te Twoje szparagowe pyszności:-)
Zapowiadają się przepysznie!
Prześlij komentarz